Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstökning för Danske Bank

Annons

Den danska storbanken Danske Bank, nummer fem på den svenska bankmarknaden, redovisar en vinst före skatt på 2,86 miljarder danska kronor för fjärde kvartalet 2013. Det kan jämföras med vinsten på 2,26 miljarder kronor ett år tidigare.

Resultatet var dock sämre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en vinst före skatt på 2,92 miljarder danska kronor, enligt en Reuters-enkät.

Avsättningar för kreditförluster föll till 845 miljoner kronor i kvartalet, ned från 1,42 miljarder ett år tidigare. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 1,09 miljarder kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning på 2 danska kronor per aktie, vilket skulle innebära den första utdelningen sedan 2007.

För den svenska verksamheten redovisar banken ett rörelseresultat på 3 522 miljoner kronor för 2013, vilket var 4 procent lägre än resultatet 2012. Nettoresultatet från Sverige 2013 steg samtidigt med 3 procent till 2 795 miljoner kronor, medan de totala intäkterna under året minskade med 8 procent till 6 572 miljoner kronor.

Det svenska bankåret präglades av "ett stabilt ränte- och provisionsnetto, lägre kreditförluster och ökad inlåning" vilket gav ett stabilt resultat trots minskad utlåningsvolym och lägre handelsaktivitet, skriver banken i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons