Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinst i Skandinaviska cupen öppnar dörren – svenska chanser till friplatser i världscupen

Samtidigt som världscupen är inne i de sista skälvande tävlingarna för säsongen laddar de yngre åkarna upp inför finalen i Skandinaviska cupen. Det finns svenska chanser till friplatser i världscupen nästa säsong.

Det svenska deltagandet i avslutningen av Skandinaviska cupen i Estländska Otepää kommer att bli stort. Tävlingarna är öppna för alla aktiva som är intresserade av att tävla internationellt och därför blir den svenska truppen stor.

– Det damlag vi tagit ut är ett lag som går för totalsegern i Skandinaviska cupen. Fyra av åkarna i laget ligger topp tio i totalen och har chans på slutsegern, säger Tobias Långberg, förbundskapten för U23-landslaget på skidor.com.

LÄS MER: LISTAN: Efter torkan i längdskidspåren – här kommer nästa generation storstjärnor

Skandinaviska cupen, som är steget under världscupen, avslutas liksom världscupen med en minitour mellan 11 och 13 mars där åkarna tävlar om många poäng som ska fördelas. Precis som tidigare belönas de högst placerade åkarna med friplatser till världscupen nästa säsong. Och det är flera svenska åkare som har chansen att få de platserna.

– Herrlaget är uttaget för att ge åkare vi tror på för framtiden erfarenhet genom att tävla i landslagsdräkten. Laget består både av rutinerade åkare och några helt nya åkare i dessa sammanhang, fortsätter Tobias Långberg.

LÄS MER om Ebba Anderssons succé i Rumänien: Världsstjärnan väljer bort tårtkalas: "Det blir nog glass i stället"

I damlaget finns bland andra stjärnskottet Ebba Andersson som hade stora framgångar i junior-VM i Rumänien förra veckan och Sofia Henriksson som visade bra form på SM. Andersson ligger trea i totalen av Skandinaviska cupen och Henriksson tvåa efter norskan Maria Ström Nackstad. Maja Dahlqvist leder sprintdelen av cupen och bland herrarna är det Oskar Svensson som ligger bäst av svenskarna på en nionde plats och han leder sprintcupen. De är de svenskar som har störst chans att få friplatser till världscupen.

Med är också Evelina Settlin, Hudiksvall, men hon har inte varit med i cupen tidigare i år utan har i stället bland annat kört Tour de Ski och SM.

LÄS MER: Sjuk Anna Haag missar världscuptävling – Elin Mohlin ersätter

Så här körs finalen i Skandinaviska cupen:

11/3 Sprint F

12/3 5/10 km K

13/3 10/15 km F jaktstart

Bonussekunder delas ut i sprinten och poäng i totala cupen delas ut efter de två första tävlingarna. Vinnaren av minitouren får 200 poäng i totala cupen.

Det svenska laget

Damer

Ebba Andersson, Sollefteå Skidor IF, Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, Sofia Henriksson, Piteå Elit SK, Elin Mohlin, Åsarna IK, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Jonna Sundling, IFK Umeå

Reserv: Maria Nordström, Ulricehamns IF

Herrar

Karl-Johan Dyvik, Falun-Borlänge SK, Gustav Eriksson, Falun-Borlänge SK, Simon Lageson, Åsarna IK, Anton Lindblad, Hudiksvalls IF, Viktor Thorn, Ulricehamns IF

Reserv: Robin Norum, IFK Umeå SK

SE OCKSÅ: Oskar Svensson: "Det har alltid varit en dröm att tävla på hemmaplan"