Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinst för Lundin Petroleum

Annons

Olje- och gasbolaget Lundin Petroleum redovisar en vinst före skatt på 8,6 miljoner dollar, motsvarande cirka 56,2 miljoner kronor, för fjärde kvartalet 2013. Det kan jämföras med förlusten på 133 miljoner dollar motsvarande period 2012.

Vinsten var dock lägre än de 34,1 miljoner dollar som analytiker i snitt hade väntat sig, enligt Reuters enkät.

Omsättningen uppgick till 288,2 miljoner dollar, jämfört med 346,9 miljoner dollar ett år tidigare. Det var i linje med analytikernas förväntningar.

Vd Ashley Heppenstall skriver i en kommentar att han är förväntansfull inför utsikterna i år, och att Lundin Petroleum framför allt fortsätter att fokusera på prospekteringsborrning.

Bolaget fortsätter att stärka sin position i Barents Hav genom att plocka upp nya licenser och genomföra fler prospekteringsborrningar.

Det är väldigt spännande. De senaste åren har Barents hav trätt fram som ett område som vi tror kommer bli en betydande oljeproducent, säger Heppenstall, till TT.

Lundin Petroleum har varit på plats i området i cirka sex år och har lokaliserat en större fyndighet kallad Gohta. Affärsmässig utvinning ligger dock fortfarande en bit in i framtiden.

Jag har egentligen ingen säker uppfattning om när den nödvändiga infrastrukturen kommer att ha utvecklats i området, jag vet bara att den med säkerhet kommer att utvecklas. Men det är inget som kommer hända i morgon utan troligen under de kommande 5-10 åren.

Under 2013 låg bolagets produktionen på 32 700 fat oljeekvivalenter per dag (boepd), medan prognosen för 2014 ligger på mellan 30 000 och 35 000 boepd. Produktionen väntas öka kraftigt nästa år när Lundin kommer igång vid nya oljefält i Norge till 50 000 boepd under 2015, och öka ytterligare i slutet av året till 75 000 boepd.

Ashley Heppenstall tror på ett fortsatt stabilt oljepris över 100 dollar fatet. Det betyder att utvinningen av tidigare olönsamma oljefyndigheter i världen, bland annat den mycket smutsiga produktionen från oljesand, kommer att fortsätta.

Jag tror att utvecklingen av okonventionell utvinning är något som har kommit för att stanna. Personligen tror jag att det kommer att fortsätta att växa men i en lägre takt framöver, säger han och konstaterar att världen konsumerar cirka 30 miljarder fat olja om året - lika mycket som all olja som någonsin producerats i Nordsjön.

Mer läsning

Annons