Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinprovning i Ungern på landstingets kort

Annons
Vinprovning i Ungern på landstingets kort

Landstingets regionale utvecklingsdirektör Christer Nylén ska städa upp efter revisorernas kritik mot kulturförvaltningen.

Själv åkte han till Ungern i höstas och deltog i en vinprovningsresa för sex personer - och betalade med landstingets kreditkort.

Vinprovningen ägde rum i anslutning till ett möte med regionförbundet AER, Assembly of european regions, i mitten av november förra året.

På plats i Pécs i södra Ungern fanns sex personer från Västernorrland. Åtminstone har Christer Nylén betalat övernattning i fyra nätter för sex personer mellan den 13 och den 17 november samt lunch vid ett tillfälle den 15 november för sex personer.

På samma nota redovisas "Wine tasting tour", vinsmakartur eller vinprovartur på svenska. Det var en utflykt för sex personer som gick på 35 euro per styck.

Summan blir 210 euro totalt, motsvarande någonstans mellan 1900 och 2000 svenska kronor beroende på valutakurs.

Totalt kostade hotell, lunchen och vinturen i Ungern 1380 euro, cirka 13.200 kronor, och allt gick på landstingets bekostnad.

Det framgår av månadsfakturan från Eurocard på Christer Nyléns betalningar.

Vilka personer som deltog framgår däremot inte. Ingenstans finns namnen noterade i redovisningen hos Gagna Ekonomi i Sollefteå.

Något syfte med vinprovningen och den eventuella nyttan för landstinget redovisas inte heller.

Fakturan är dock attesterad och betalningen är bokförd som resekostnader på landstingets konto för "hotell och logi, utlandet".

Tidningen har sökt Christer Nylén vid upprepade tillfällen under onsdagen för kommentarer. Han har inte besvarat samtalen.

Kerstin Nygren (s), politiskt ansvarig som ordförande i landstingets delegation för kultur, utbildning och forskning (kuf-delegationen), har också sökts förgäves för kommentarer.

I samband med att kulturchefen Christer Rytterskog omplacerades sedan det bland annat uppdagats att han bjudit chefen Christer Nylén på starköl vid en lunch kommenterade Nylén i gårdagens tidning:

- Jag trodde det var lättöl.

På följdfrågan om han inte brutit mot reglerna vid något annat tillfälle uppgav Christer Nylén:

- Inte vad jag vet. Jag försöker hålla mig inom regelsystemet.

klas leffler

0611-554830 klas.leffler@tidningen.to

"Det är i alla fall inte lättöl"

- Naturligtvis är det ett brott mot landstingets representationsregler. Om det råder ingen tvekan. Wine testing kan inte vara något annat än wine testing och det är i alla fall inte lättöl.

Det säger revisionens ordförande Carl Edblom (c) i en kommentar till vinprovningen i Ungern.

Att just Christer Nylén samtidigt är den som ska röja upp i kulturförvaltningens brister ifrågasätts av Carl Edblom.

- Min reaktion är att jag tycker det var olämpligt att inte välja en oberoende utredare av hela sättet att sköta sina privata affärer och landstingets kulturverksamheter.

- Jag tycker inte att man ska granska sig själv. Det är därför det finns ett system med revisorer, både inom privat och offentlig verksamhet, för att ingen ska behöva misstänka att man icke har varit oväldig.

- Det är också därför alla at tester ska utföras av någon som är överställd och aldrig någon som är underställd, säger han.

I fallet med vinprovningen är månadsfakturan attesterad av Gunilla Wahlberg. Hon är Christer Nyléns närmast underställda på landstingets avdelning för regional utveckling.

- Min kommentar snabbt och enkelt är : Olämpligt. Christer Nyléns kostnader ska attesteras av överordnad. Eftersom han är högst upp på stegen i den organisationen bör det vara Kerstin Nygren.

Formellt har revisionen ingen rätt att ingripa just nu. I stället avvaktas utredningen och svar på de påpekanden man gjort.

- När vi fått deras svar kommer vi att ta ställning till om vi är nöjda med deras åtgärder. Är vi inte nöjda gör vi en egen utredning, säger Carl Edblom.

Kulturchefen Christer Rytterskog omplacerades. De konsekvenserna vill inte Carl Edblom gå in på.

- Jag har inga kommentarer till det. Vi har ingen anledning att granska det förrän efteråt. Tills vidare avstår jag, säger han.

klas lefflerTvå partier kräver extra landstingsstyrelse

Stormen kring landstingets kulturverksamhet väcker nu krav på ett extra sammanträde med landstingsstyrelsen.

Det är moderaterna som begär att styrelsen krisinkallas omgående.

"Syftet med sammanträdet är att göra ett omedelbart slut på de missförhållanden som landstingets revisorer har påträffat inom kulturverksamheten", motiverar gruppledaren Jacomina Beertema.

Moderaterna kräver att förvaltningsledningen för kultur och utbildning ska närvara vid mötet.

Minimikrav på dagordningen är att den bland annat upptar redovisning av det senaste årets interna granskning, fullödig information om reglemente och regelbrott, beslut om ny intern kontroll samt översyn och revidering av personalförmåner inom förvaltningens område.

Även kristdemokraterna vill att Jan Sjödin (s) ska agera.

"Med anledning av de avslöjanden som publicerats i media, och av våra revisorer om "KUF", så bör Du i egenskap av ordförande kalla till ett extra landstingsstyrelsemöte snarast, trots att det är semestertider, för att revisorerna skall få ge styrelsen information om den uppkomna situationen", begär partiets tillträdande gruppledare Roger Berg.