Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinnare och förlorare på bomarknaden

Annons

Stabila eller svagt stigande priser är i dagsläget trenden på bostadsmarknaden i Sverige. Och de senaste fem åren har bostadsrätter stigit med i snitt 36 procent i landet och villor med 12 procent.

Mäklarkedjan Fastighetsbyrån har jämfört kvadratmeterpriset på bostadsrätter och villor första halvåret 2008 med samma period i år i olika regioner i landet. Och skillnaderna är stora.

Störst värdeökning har bostadsrätter i Värmlands län haft, upp 89 procent. Sämst utveckling har villor i Jämtlands län haft. Där har priserna backat med 7 procent.

Sedan 2008 har vi haft både upp- och nedgångar på bostadsmarknaden. Mest påtaglig var nedgången i slutet av 2008 när de globala finanskrisen slog till, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Det har också bidragit till att uppgången på sina håll blivit så brant. Återhämtningen kom dock relativt snabbt, men skillnaderna är stora mellan olika län och kommuner.

Dessutom skiljer sig utvecklingen mycket mellan bostadsrätter och villor. Det är större variation mellan olika orter när det gäller bostadsrätter. Samtidigt har intresset för bostadsrätter som boendeform ökat.

Bostadsrätten har blivit ett fullvärdigt boendealternativ. Och med den tilltagande urbaniseringen så är det bostadsrätter som byggs, konstaterar Nykvist.

Mer läsning

Annons