Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftverken stör boende i småbyarna: "Det känns i kroppen"

Ljudet från vindkraftverken är så störande att de försämrar vår livsmiljö. Det tycker flera boende och fastighetsägare kring vindkraftparkerna Björkhöjden, Ögonfägnaden och Stamåsen. De underkänner den ljudmätning som genomförts.

Det handlar om ett 60-tal personer i småbyarna på båda sidor länsgränsen mellan Västernorrland och Jämtland. I Sollefteå kommun bland annat Lungsjön utanför Ramsele.

I en skrivelse till länsstyrelsen underkänner de den ljudmätning som slutfördes i slutet av förra året.

"Vi upplever ett mycket enerverande lågfrekvent ljud. Det hörs ibland också inomhus. Några av oss säger att det "känns i kroppen", skriver fastighetsägarna.

Innan vindkraftverken togs i bruk var fastighetsägarnas förväntning att ljuden knappt skulle vara hörbara. Men flera uppger en helt annan upplevelse sedan delar av vindkraftparkerna togs i drift. I det störningsrapporter som skickats in kan man läsa om "fasligt buller, torktumlare, kraftigt oväsen, startande flygplan med mera.

De bullermätningar som genomförts visar att bullret understiger de nivåer som finns lagstiftade. Men fastighetsägarna litar inte på resultatet av mätningen.

"Vi kräver en utredning med extern expertis. Dels för att skapa en förståelse varför vindkraftljudet upplevs som störande. Men också för att komma fram till åtgärder för att eliminera det ljud som inte bara försämrar vår livsmiljö utan dessutom påverkar fastighetsvärden negativt", säger de.

Bullermätningen är utförd av teknikkonsultbolaget ÅF.

– Den har utförts enligt de riktlinjer som finns, säger Urban Blom, vd för Statkraft SCA vind AB.

Blom medger att man tidigare haft problem med ett lågfrekvent ljud. Men att man kommit till rätta med det och att mätningarna också visar att det nu fungerar.

Enligt reglerna ska de boende behöva acceptera ett ljud på upp till 40 dba. Det motsvarar ungefär ljudnivån från ett nytt kylskåp. Ljudet är dock av en annan karaktär så det är inte helt jämförbart.

– På ställen där det annars är helt tyst så märks det naturligtvis, säger Urban Blom.

SSVAB kommer att svara på skrivelsen genom att skicka in sina reflektioner till länsstyrelsen.

– Vi har kvar flera mätstationer och fortsätter att mäta ljudet. Vi fortsätter att jobba med det här för att få det bättre, säger Urban Blom.