Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftverk i Fängsjön men inga på Storsjöhöjden: "Det är en halv seger"

98 vindkraftverk i Fängsjön, men inga på Storsjöhöjden. Torsdagens domslut i mark- och miljödomstolen har gett varierade reaktioner. Nu väntar fler möjliga överklaganden.

2011 började vindkraftsföretaget Forsca AB planera för att bygga två nya vindkraftsparker i områdena kring Fängsjön och Storsjöhöjden i Sollefteås och Örnsköldsviks kommuner. De två samebyarna Voernese och Vilhelmina södra bedriver renskötsel i området. Fängsjön är också ett betydelsefullt fritids- och naturområde för Sollefteå kommun.

I miljöprövningsdelegationens beslut som kom i juni förra året fick vindkraftsföretaget tillstånd att bygga max 113 kraftverk, varav 81 i Fängsjöområdet och 32 på Storsjöhöjden.

De två samebyarna överklagade miljöprövningsdelegationens beslut till mark- och miljödomstolen. Vindkraftsparker mitt i renbetesområdena skulle innebära stora störningar för samebyarnas arbete, menar Tomas Kroik Kristoffersson, ordförande i Voernese sameby.

– Vindkraft och renskötsel går inte ihop, renarna kan inte vara där. Marken i det området går inte att använda, säger han.

Men för Tomas Kroik Kristoffersson är torsdagens domslut både positivt och negativt.

– Det är en halv seger i alla fall. Dom tog ju bort vindkraftverken från Storsjöhöjden. Vi hade hoppats på att de inte skulle få bygga alls. Nu är det som det är, säger han.

För Forsca AB innebär beslutet ett mer inskränkt miljötillstånd. Istället för 113 vindkraftverk på två områden får de nu bygga 98 i ett av områdena. I mark - och miljödomstolens beslut kvarstår också restriktionerna om när de får bygga.

Läs också: Inga vindkraftverk på Storsjöhöjden.

– Vi får inte bygga utan samernas samtycke under vintern. Så vi måste komprimera byggperioden på ett ofördelaktigt sätt, säger Gustav Nordström, vd på Forsca AB.

Nu ska man gå igenom beslutet innan man bestämmer sig för att överklaga eller inte.

– Jag utgår från att någon av motparterna kommer att överklaga, säger Gustav Nordström.

Även boende i områdena kring Fängsjön och Storsjöhöjden har sedan starten 2011 protesterat och arbetat aktivt för att bygget inte ska bli av. Anita Berglund bor i Omsjö och är en av de som varit drivande mot vindkraftsparkerna. Hon ser beslutet som en delseger, en bit på vägen. Men hon tänker inte nöja sig med det. För Anita Berglund är nästa steg att överklaga till mark- och miljööverdomstolen.

– De som jag tror kan få prövningstillstånd är samebyarna och bolaget. Som privat klagande kommer det antagligen inte tas upp. Men det är klart att jag ska göra min del, säger hon.

Läs också: Omsjöbor förlorade i förvaltningsrätten.