Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftssatsning vid Härnösandsgrund sprack

Energimyndigheten föreslår hundratals nya områden som riksintressen för vindkraft. Där har man lyssnat en hel del på länsstyrelsen. I en sista omgång har man bland annat tagit bort det omstridda utgrundet Vänta litets grund utanför Härnösand från vindkraftsplanerna.

Faktum är att i den slutliga versionen finns inte ett enda objekt från Kramfors, Härnösand, Sundsvall eller Timrå med. Bland annat har ett antal platser i Höga kusten, där det blåser tillräckligt men intressekonflikten är för stor, tagits bort.

- Energimyndigheten har tagit stor hänsyn till länsstyrelsernas åsikter i remisserna. I praktiken har vi lyssnat på dem och sedan bara också tagit med åsikter från försvaret och luftfartsstyrelsen, säger verksamhetssamordnaren Fredrik Dahlström på Energimyndigheten.

Ursprungligen diskuterades 40-50 områden i länet. Kvar blev nio i västra Sollefteå, fyra i Örnsköldsviks nordliga delar och två områden i södra Ånge.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92