Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftsindustrin argumenterar för sitt liv

Svar till Mattias Wondollek, Svensk Vindenergi på Allehanda.se den 16/1. Representanten för Svensk Vindenergi (SV) har upptäckt ”felaktigheter som behövde bemötas” i min tidigare insändare...

Enligt en utredning som SV hänvisar till är vindkraft det absolut billigaste sättet att producera el. Enligt en annan utredning, skulle Sverige som land tjäna på att bli nettoexportör av el.

Produktionskostnaden för vind-el är (enligt den första utredningen) 55-65 öre/kWh. Priset på den gemensamma elmarknaden har under senaste året legat runt 30 öre/kWh. Utan subventioner från oss konsumenter skulle inte ett enda vindkraftverk ha kommit till.

Hur man kan tjäna pengar på att exportera vind-el med ovanstående priser är i alla fall för mig oförståeligt. För de 11,7 TWh vindkraften producerade det senaste året subventionerade vi konsumenter den exporten med cirka 2 miljarder kronor.

Sedan har enligt SV ett flertal studier visat att om vi inte haft vind-el skulle elpriset ha blivit mycket högre. Men det gäller inte bara el producerad av vind. Det gäller all överproduktion av el och vi har överproduktion av el vindkraften förutan. Om vi i stället valt att effektivisera vatten- och/eller kärnkraften skulle vi ha fått samma effekt.

Man får förstå att representanter från en ny industri som inte är ekonomiskt bärkraftig utan lever på bidrag försöker argumentera för sitt liv. Under de cirka 1,5 år som vi argumenterat mot speciellt byggandet av vindkraftparken på Finnmarken, Kramfors har vi sett hur argumenten skiftat. Från början var klimatet det viktiga, sedan det ökande elbehovet, sedan hundratals nya arbetstillfällen, därefter nedsläckning av kärnkraften. Nu är det ekonomin. Alla argument från förespråkarna för vindkraft under den här tiden har visat sig manipulativa och grovt felaktiga.

Vi som anser att vindkraften förstör vårt vackra Ångermanland vill att vindkraft bara ska etableras där den inte stör. Gärna vindkraft långt ute till havs. Inte som nu i orörd natur och att vi själva dessutom tvingas betala förödelsen.

Per Tjernlund

El. ing.

Medlem i Bygdeföreningen Finnmarken och initiativet Värna Finnmarken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel