Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftsförening öppnar för utvecklingsmiljoner

Medborgare i närområdet kring Stamåsens, Ögonfägnadens och Björkhöjdens vindkraftsparker vill ha hjälp med att bilda en förening.
Detta för att få sig till del återbäringen från vindkraften i form av utvecklingsmedel.
– Det handlar om 1,2 miljoner kronor per år, säger Hans Westberg, Rensjön.

Hans Westberg, i Rensjön, har skrivit ett medborgarförslag tillsammans med medborgare i ett antal andra byar som ligger inom en radie av fem till tio kilometer från vindkraftsparkerna i området.

– Vi vill ha kommunens hjälp med att bilda en förening så att återbäringen från vindkraften hamnar på rätt ställe, säger han.

Enligt de uppgifter Hans Westberg fått rör det sig om 1,2 miljoner kronor per år från Statkraft SCA vind AB.

– Det är ju pengar som är menade att utveckla bygderna runt vindkraftsparker. De ligger hos länsstyrelsen nu och kan betalas ut om vi bildar en vindkraftsförening.

När det gäller ovan nämnda vindkraftsparker så har Sollefteå, Bräcke och Ragunda kommuner samverkat i projekten. I de båda andra kommunerna utom Sollefteå har det bildats vindkraftsföreningar som omfattar byar som berörs av bullerstörningar och begränsningar till följd av parkerna.

Nu vill medborgarna bakom förslaget att detsamma ska ske i Sollefteå. De tänker sig att föreningens medel ska administreras av Sollefteå kommun.

Medborgarförslaget ligger på kommunfullmäktiges bord på måndag.