Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vindkraften utvecklas och ger minst koldioxidutsläpp – vår bästa energikälla för framtiden"

Svar på ”Viktigt satsa på stabil energi för framtiden – vindkraft håller inte för kraven”, Ordet fritt 7 november.

Vindkraften är den bästa energikälla vi har i dag. Det är den energikälla som ger minst koldioxidutsläpp sett till livscykel. Dessutom sker utvecklingen i en rasande takt, Tyskland byggde nyligen världens största vindkraftverk som mäter 246,5 meter när ett av bladen pekar rakt upp.

Energieffektiviteten för vindkraftverk har förbättrats tack vare bättre mjukvara, bättre hårdvara i form av nya material och möjligheten att bygga större vindkraftverk.

För varje meter högre man kan bygga ett vindkraftverk ökar energieffektiviteten med en halv till en procent tack vare mindre turbulens och starkare vindar.

Utvecklingen har skett i en så rasande takt att man i Iowa, USA, monterar ner gamla vindkraftverk och ersätter dem med nya istället för att låta dem stå kvar hela livscykeln på 30 år.

■■ INSÄNDARE: "Ta den miljöovänliga vindkraften på allvar – konsekvenserna är skrämmande"

Det blir mer lönsamt då man räknar med en ökad energiproduktion på 19-28 procent extra. Det blåser alltid någonstans och det är enkelt och energieffektivt att transportera elektroner.

Dessutom har vi i Sverige bra system för energilagring i form av bland annat vattenkraft.

Vindkraften är på frammarsch i Europa. Nyligen kom 24,6 procent av all energi i 28 EU-länder från vindkraft. Det motsvarar nästan 200 miljoner hushåll. Nya rekord slås hela tiden och Sverige bör inte halka efter, inte minst då det skapar många nya jobb.

Johannes Brorsson

■■ INSÄNDARE: "Tänk er för, markägare – ni riskerar miljonkostnader om ni tar emot vindkraftverk"

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel