Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften – tag time out nu!

Norrland ska återigen sugas ut. Den här gången är det vindkraften som ska ödelägga stora delar av bland annat den norrländska naturen.

Ja, ursäkta ni som gillar denna form av elförsörjning för bland annat tyskarna, nog borde det tänkas efter lite grann före. Säkerligen är lika många eller flera emot som för. Det går att dra paralleller till andra utsugningsprojekt i Norrland. Först går tanken till Vattenfalls kraftverksbyggen där samerna fördrevs från ort till annan när deras boplatser dränktes.

Samernas störste kulturbärare och dessutom en poetisk mästare – Paulus Utsi (1918-1975) – ger oss en motsvarighet till dagens händelser. Han levde från barnaår i renskötarland. Familjen fördrevs tre gånger under samma år (1923) från Porjusbyggets dämningar till nya okända trakter. Bosättningar på andra platser rönte samma öde och tvingades till samma åtgärder. Paulus Utsi har som ingen annan skildrat platserna där deras marker dränktes. Vattenfall skapade ödebygdsland. Bara nån enstaka fallfärdig barack står kvar från den tiden.

Kan inte detta vara motsvarigheter till det som nu händer i vår närhet och på annat håll i landet? Följderna blir uttorkade marker där all fauna och flora försvinner, oljudet från vingarna, blinkningarna om nätterna och skuggorna från de väldiga vingarna når in på varje balkong och i vartenda sovrum, över varje fritidsställe och badplats. Naturen blir naturlös, stränderna blir strandlösa. Till sist blir det också som för samerna, folket fördrivs, de kan inte bo kvar, bygderna blir öde och därmed gemenskapen mellan människorna. Ansvaret läggs på kommande generationer. De som sett bilderna som serverades på teveskärmen där vindkraftverken stod som spön i backen över hela landet, hoppas man fick en tankeställare.

Vindkraften är ett kortsiktigt försök till elförsörjning. Ett verk fungerar i högst 25 år. Det är enkelt att räkna ut vad dagens 25-åringar kommer att drabbas av i 50-årsåldern om utbyggnaderna fortsätter. Detta är galenskap utan sans och förnuft. När vindkraftverkens avslagna vingar tystnat, då får kommande led ta vid. Andra länder har då försörjts med el på vår bekostnad. Kan vi någonsin få tillbaka den landsbygd vi tidigare haft så enorm nytta av? Troligen inte, eftersom vi inte har några politiker som månar om landsbygden. Då är naturen – vårt största kulturområde – berövad all odling, all omtänksamhet och allemansrätten kan ingen utnyttja.

Vi som har fritidshus på utsatta ställen för vindkraftverk blir svårt ansatta. Eget exempel; hela vår familj bor flera månader om året på ett gammalt trivsamt torp på Holmön i Kvarken, cirka fem sjömil från fastlandet. Ett företag arbetar för allt vad tyglarna håller för 29 verk, 220 meter höga. Kabel för mångmiljonkostnader ska dra elen på Kvarkens botten till fastlandet. Här liksom på annat håll kommer bosättningarna att komma bort. Folket fördrivs och ännu ett av landets snart enda levande kultur- och ö-samhällen dör långsamt bort.

Och så är det på de flesta håll. Går den enorma satsningen igenom som det nu talas om, kommer konsekvenserna bli precis som för samerna. Inget land kvar, inget annat återstår än flyttning, inte minst för västernorrlänningarna. Det måste åtminstone bli en time out i utbyggnaden för eftertanke och utvärdering och frågan ställas; är detta vettigt? Eller sätt stopp nu för vår och kommande generationers bästa.

Gunnar Fredriksson

i Bonässund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel