Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraften stjälper allemansrätten

Vindkraften stjälper inte bara tystnaden. Den stjälper nu också allas vår rättighet att vistas i naturen. Det är i den svenska grundlagen fastställt att vi skall kunna vistas i naturen utan större begränsningar. I de områden där det finns vindkraft är inte detta längre en rättighet.

Risken för att träffas av isklumpar finns inte bara i teorin. Kraftbolagen sätter upp stora skyltar som anger riskavstånd till vindkraftverk. Ibland stängs vägar med bommar på grund av stor risk för iskast. Samerna får löpande veckobrev var verksamheter i drift pågår med uppgift om kontaktpersoner så att de kan undvika områden som kan vara extra riskabla.

På något ställe har man placerat vindkraftverk invid allmän väg inom riskavstånd med resultat att kraftverket eller vägen måste flyttas. Vilken dundermiss! Dagens vindkraftverk kan kasta is upp till 400 meter och mer. Det hjälper inte om de står stilla. Torn som är 100-150 meter höga kan släppa is som flyger 200 meter och mer.

Ett modernt skogsbruk har sina skogsegendomar certifierade i internationella organ. SCA är således certifierat i Forest Stewardship Council, förkortat FSC. De regler som företaget måste följa för att få sina skogsegendomar certifierade är mycket strikta. När det gäller vindkraft i skog så måste man avsätta en areal på en hektar för varje vindkraftverk som reservat. Man får ej heller negativt påverka naturfolkens och lokalbefolkningens rättigheter. De arealer som direkt berörs av iskast kan uppgå till 50 hektar och mer. Lägger man därtill vägar och luftledningar förstår man att arealbehovet är hundrafalt större än vad FSC:s svenska regelverk anger. Denna schablon stämmer således ej med aktuella riskområdet. Tar vi med de områden som berör rennäringen så ökar den berörda arealen mångfalt. Att allemansrätten inskränks på detta vis hotar fritidsaktiviteter av alla slag inklusive jakt och naturturism och därtill hotas stora områden där man bedriver rennäring.

Byborna vid Jämtlandsgränsen samt samebyn Jijnjevaerie har nu anmält SCA till FSC för brott mot det regelverk som skall åtlydas. Vi som bevakar en rad andra projekt måste nu överväga att vidta samma åtgärder för andra områden.

Arbetsgruppen för livsmiljö i Sollefteå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel