Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft ska ge snurrpå affärerna i Sidensjö

Nästa vecka tas första spadtaget för en av landets största vindkraftparker på land. På tisdagskvällen informerades därför Sidensjöborna.
– Nu blir det jakt på bostäder i området, säger Kalle Frölander från Nordisk Vindkraft.

Utan tvekan kommer Sidensjö de närmaste åren att präglas av den stora byggarbetsplats, som snart kommer att växa fram i skogsterrängen efter vägen mellan Gålsjöbruk och Sidensjö. Totalt beräknas nästan uppemot 300 människor vara verksamma när det jobbas som mest i Grässemyran, Björnböle och Lidberget.

Vid informationsmötet på tisdagskvällen i bygdegården i Grindnäset berättade Kalle Frölander, projektchef för bygget, om allt från tidsscheman för avverkning av skog till bygget av vägar, gjutningar och inte minst förberedelser för elnät.

Företaget bakom både projekt och bygge, Nordisk Vindkraft, beskrev även historien bakom – och inte minst att vindförhållandena på platsen har kartlagts sedan 2008.

Det står i alla fall klart att det handlar om ett gigantiskt bygge i Sidensjö med tysk finansiering, eftersom projektbolaget och parken har köpts av Münchens stads elbolag.

Magnus Mattsson, affärschef för Nordisk Vindkraft, som står för bygget och även kommer att driva vindkraftsparken när den är klar, säger att han är mycket nöjd med hur allt har förflutet, men att den stora utmaningen blir att hitta bostäder till alla som kommer att jobba med vindkraftsbygget.

– Det blir en jakt på lediga hus, eftersom många kommer utifrån, säger han, samtidigt som han förtydligar att många lokala entreprenörer kommer att användas.

I går kväll nämnde Kalle Frölander även att det i ett första skede handlar om att anlägga 2,7 mil väg i området och att rusta upp lika mycket befintlig skogsbilväg.

Sammantaget är det också ett hundratal markägare som berörs av vindkraften – och som kommer att få betalt i form av en stor arrendekostnad.

– Med dagens teknik räknar vi med en medellivslängd för vindkraftparken på 25 år, säger Johan Nordin på företagets markanskaffningsavdelning.

Hela bygget i Sidensjö för också med sig en hel del annat, inte minst anpassningar av vägar och broar på orten – liksom behovet av arbetskraft – och en affär.