Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft invigd i Solberg

Nu är den stora vindkraftsparken Trattberget-Skallberget invigd.
Landshövding Bo Källstrand höll ett högtidligt tal i Solberg.

En sak kan sägas om Solberg, där är snösäkert. Landskap och träd är redan klädda i vitt. Dessutom har ortsborna har redan tagit fram och tänt julgransbelysningen.

Det ser ut som ett julkort.

Ett 80-tal personer, Solbergsbor och inblandade i vindkraftsprojektet, hade samlats vid den stora vindkraftsparken Trattberget-Skallberget – för den högtidliga invigningen.

Ett flertal snurror är redan uppe. Men målet är 150 vindkraftverk inom fyra år. Detta för leverans av långsiktigt konkurrenskraftig el till de tio ägarbolagen, basindustrin.

Exploatören Vindins AB:s vd Anders Lyberg inledde invigningen.

– Det här har varit en resa sedan vi inledde arbetet 2006. Många engagerade människor har varit inblandade och vi är tacksamma. Vi har haft ett gott samarbete med kommun och länsstyrelse och inte mött några överklaganden, säger Lyberg.

Samtidigt passande han på att teckna ett avtal med kommunalråd Elvy Söderström (S), om så kallad Vindbonus.

Vindin kommer nämligen att sponsra närområdet med en bygdepeng. Detta fick kommunalrådet att fortsätta sjunga vindkraftens lov.

– Herr landshövding och alla möjliggörare, inledde Söderström.

Hon var i poetisk högform och talade på temat "Det är lite av en saga:"

– Att den lilla grå oansenliga och mobbade "vindkraftsungen" nu utvecklats till en stor flock vindkraftsvanar, som sträcker sina gnistervita halsar mot himlen.

– Ja, man kan inte annat än att stå här och vara glad. Det här ger energi!

Även landshövdingen höll ett högtidligt och inspirerat tal.

– Satsningen på vindkraft är en av Sveriges större industriella satsningar. Det som nu sker är en fördubbling av kapaciteten och motsvarar 5 procent av konsumtionen i landet. Det känns kul att få vara en del av den processen. Detta är hållbar utveckling, säger Bo Källstrand.