Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft i Oringen snart på plats

Fem vindkraftsnurror är snart på plats på Myckelsjöberget i Oringen, Härnösand.

De ska producera energi som motsvarar årsbehovet för 1 600 villor.

- Regeringen har äntligen gett oss riktmedel, så nu gasar vi på för fullt, säger Hans-Erik Flodin i NordanVind vindkraft AB.

Totalt satsas 160 miljoner kronor. Storsatsningen i Oringen sker med hjälp av spanska investerare som redan har sålt verken till en svensk investerare. Vem det är vill inte NordanVind avslöja eftersom alla papper inte är påskrivna.

- Men det är en person som är ett känt namn i branschen, säger Flodin.

Projektet har passerat pappersexercisen nästa obemärkt. Härnösand fick inte in några överklaganden under processen som tagit fyra år.

NordanVind har funnits i 19 år och sysselsätter i dag tio personer. Hans-Erik Flodin är landets vindkraftpionjär och företaget seglar i medvind. I dagsläget har man 600 nya vinkraftverk på gång, från Trelleborg till Haparanda.

I Häggdånger vill man sätta upp 13 snurror i Lindom Skedom. Kommunen arbetar för fullt med en ny detaljplan över området. På Skureberget på Hemsön vill man sätta upp fem snurror. Men det har överklagats av fritidsboende i området, bland annat politikern Sigge Tjernlund.

- Hela Europa bygger vindkraft. Den är här för att stanna, säger Flodin.


OLA THELBERG
070-218 31 09