Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraft het fråga på fullmäktige: Sollefteå kommun säger ja till Finnåberget

Sollefteå kommun säger jag till lokalisering av vindkraft vid Finnåberget, Helgum.
Men fullmäktige var inte överens utan det var flera partier som reserverade sig.

Läs också: Museichef hoppar av – slutar strax innan han skulle tillträda

– Liberalerna vill ge avslag, Vi har nog med vindkraft i kommunen. Däremot är vår ståndpunkt att där man etablerat sig tidigare där kan man göra en förtätning, sa Leif Östberg (L).

Gunilla Fluur från Västrainitiativet betonade att hon var urless över att gå upp i talarstolen när det gäller vindkraftsfrågor i Sollefteå kommun.

Men hon gjorde det och ställde sig frågande till:

– Nu har vi skaffat oss ett kraftverk. Ska vi då verkligen konkurrera med oss själv? undrade Gunilla Fluur i Västrainitiativet.

Läs också: Tidigare chefläkare dömer ut primärvårdens nya organisation: "Läkarbristen riskerar att öka"

Även hennes partikamrater Mattias Ahlenhed och Jörgen Åslund var uppe och vädrade sitt missnöje i frågan om en etablering av vindkraft vid Finnåberget.

Kommunalrådet Elisabeth Lassen (S) sa sig ha full respekt för både de som är för och emot vindkraft i kommunen.

– Men, betonade Elisabeth Lassen. Det är irrelevant i sammanhanget att vi skulle missgynnas för att vi har vattenkraft. Vi är ytstora, men glest befolkade i kommunen. Det finns väldigt mycket skogsmark så jag anser att vi har goda förutsättningar för vindkraft.

– Fast oavsett är det Miljöprövningsdelegationen som i slutändan avgör frågan, tillade Elisabeth Lassen.

Efter en förhållandevis lång debatt tvingades man ta till en votering för att komma fram till ett beslut, och det utmynnade i att Sollefteå kommun säger ja till vindkraftsbyggnad vid Finnåberget, Helgum, några mil utanför Sollefteå.

Bland övriga beslut som klubbades i genom i fullmäktigesalen i Sollefteå kan vi nämna att avtalet med Kollektivtrafiksmyndigheten, KTM, sagts upp. I likhet med andra kommuner i länet vill man förhandla om för att hitta bättre lösningar för hur den här verksamheten ska organiseras.

Till sist:

Blott 8-åriga Amanda Duvemo från Nipuddsvägen på Remsle i Sollefteå hade skrivit ett medborgarförslag, och även infunnit sig i fullmäktigesalen under mötet. Amanda fick dessutom gå upp i talarstolen och där vädjade hon till politikerna att de skulle se över och åtgärda trappan från Nipuddsvägen som leder ned till fotbollsplanerna på Risön.

Amanda rev ner eftermiddagens klart största ovationer efter sitt anförande och det verkade som om politikerna tog till sig hennes önskemål. Förslaget går i alla fall vidare till kommunstyrelsen.

■ ■ För mer nyheter om Sollefteå, klicka här – och följ Allehanda.se Sollefteå på Facebook.