Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindindustrin borde hålla sig för god för smutskastning

Replik till Wijkman, Holmgren och Magnusson:

Oavsett sanningshalten i klimatvetenskapen kan vindkraften aldrig spela en betydande roll i global energigenerering. Till detta är den för dyr och ineffektiv. För svenska förhållanden är den helt ointressant eftersom svensk elproduktion redan är i det närmaste koldioxidfri.

Klimatfrågan har därför aldrig varit särskilt väsentlig för att visa på vindkraftens tillkortakommanden. Vindindustrin använder dock klimathysterin hänsynslöst i sin propaganda.

Låt oss istället titta på hur vindindustrin agerar ute på fältet. Föreningen Svenskt Landskapsskydd - FSL har i samverkan med medlemsföreningarna sammanställt ett underlag som man under året redovisat för Svensk Vindenergi och där man redogjort för aktuella händelser. Några exempel på vindindustrins tillvägagångssätt:

Man lägger bud på drabbade människors fastigheter och sprider rykten om att andra redan sålt, eller hotar med sämre priser senare för att få dem att sälja billigt.

Man meddelar att man löst in fastigheter, trots att man inte gjort det. Vägar stängs av för boende utan boendes tillstånd. Man gör illustrationer av vindkraftverken i fel skalor och fel inbördes förhållanden för att lura drabbade grannar. Man bjuder in markägare för att knyta upp hemliga avtal och föregripa samråd.

Upplägget mörkas för andra. Man bryr sig inte om invändningar på samrådsmöten, mötena är bara en formalitet som ska bockas av. Broschyrer med vinklad och felaktig propaganda delas ut i bygden. Bygderna lockas till stöd för planerna med starkt överdrivna bygdepengar i värdelösa avsiktsförklaringar.

Sammantaget kan vindindustrins uppträdande sammanfattas med bristande respekt för sanningen, nonchalans, brist på respekt för meningsmotståndare, brist på empati gentemot drabbade.

Om Wijkman med flera ägnade lika mycket tid till att verka för ett etiskt förhållningssätt inom vindindustrin som man gör för att smutskasta de människor som sätter sig till motvärn skulle det kanske på sikt kunna leda till en något ökad acceptans för vindkraften och dess profitörer.

Jonny Fagerström

Officer

Medlem i FSL

Styrelseledamot i Stockholmsinitiativet

Björn Törnvall

Fd bankdirektör

Drabbad av vindindustrins framfart i Lillhärdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel