Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vincent är laddad för vintern

Tre år efter genombrottet är Vincent Pontare tillbaka med ett nytt album.
För Allehanda Nöje berättar han om kändisskapet, utlandskontrakten och hur man blir av att växa upp i Ångermanland.

Vincents stora genombrott kom år 2008 med singeln "Miss Blue" från debutalbumet "Lucky thirteen".

Sedan dess har livet lagt i en ny växel – även om kändisskapet inte kom över en natt.

– Det blev inte så himla stor skillnad när skivan släpptes eftersom jag hade jobbat väldigt länge med att nå det målet, säger han. Man slussas liksom in i en värld som man själv skapat. Men visst blev det annorlunda. Man insåg snabbt att man är en färskvara i folks minne.

Nya albumet "Godspeed" skiljer sig från tidigare material genom de influenser som tagit plats under den kreativa processen.

Vincent berättar att 60- och 70-talsmusik följt honom sedan barnsben och att han fortsätter utforska det området.

– Fast förra skivan hade mycket 60-talsinfluenser med reggae och ska förpackat till urban pop. Om man jämför "Godspeed" med det så är mixen densamma fast med mer 70-tal i stället för ska och reggae. Det blir mer stålsträngade gitarrer och inslag av folkrock.

Trots att kändisskapet öppnat nya dörrar och blivit ett kvitto på att han nått sitt mål är Vincent tacksam över att inte alltid måsta stå i rampljuset.

– Absolut, säger han. Det är ganska skönt med en fas där man sitter i studion och skriver och inte blir igenkänd överallt. Man får en chans att ladda batterierna för att kunna ge sig ut på turné igen.

Planerna för höstens är inte spikade, men Vincent säger att det förmodligen blir en hel del turnerande under hösten, våren och framför allt nästa sommar. Dessutom blir det lansering utomlands.

– Att fixa internationellt skivkontrakt är något jag gjorde redan med förra skivan, säger han. Det är en gemensam satsning för mig och skivbolaget och har alltid varit ett mål för mig, att nå ut så mycket som möjligt. Framför allt kommer vi satsa på Tyskland, Frankrike och Italien.

Vincent föddes i Solna utanför Stockholm men flyttade som sjuåring till Ramsele och som 15-åring till Örnsköldsvik. I dag bor han i Vasastan i Stockholm men är tacksam över att han fått tillbringa så pass viktiga år i Ångermanland.

– Man blir trygg men fri av att växa upp där, säger han. På mindre orter blir det en slags bykänsla där man tar hand om varandra. Alla vet vem man är och händer det något så rycker folk in och hjälper. Det finns inte på samma sätt i storstäder, och det har säkert haft betydelse för den man är. Det måste vara en trygghet som förälder att kunna ge sina barn den friheten.