Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villkorligt för mamma som gömde barn

Pappan fick ensam vårdnad om de tre barnen. Då rymde mamman med två av dem och höll sig undan i 17 månader innan norsk polis hittade dem.

På onsdagen dömdes hon för grov egenmäktighet med barn men slipper fängelse.

Den 41-åriga kvinnan är inte tidigare dömd för brott och hon lever nu under ordnade förhållanden. Sundsvalls tingsrätt ifrågasätter inte att kvinnan handlat från vad hon tyckte var barnens bästa och därför klarar hon sig undan med villkorlig dom och samhällstjänst.

Sundsvallsparet gifte sig 1992 och fick tre barn innan äktenskapet tog slut 2002. Då inleddes en hätsk vårdnadstvist. De tilldömdes gemensam vårdnad, men det fungerade inte.

Vårdnadstvisten slutade med att pappan fick ensam vårdnad om barnen. Det var då, i januari 2006, som kvinnan hämtade två av barnen på skolan och tog dem med sig till Norge.

Hon häktades i sin frånvaro, men först nästan ett och ett halvt år senare greps hon och barnen omhändertogs.

Sundsvalls tingsrätt dömde även kvinnan till att betala ett skadestånd på 20 000 kronor till vart och ett av de två barnen.

Mannens skadeståndskrav avslogs dock av tingsrätten som anser att pappans personliga integritet inte är så kränkt att han kan få skadestånd.


/Allehanda.se