Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ville spela trombon - blev chef i resebranschen

Johan Lundgren drömde om att bli trombonsolist - men karriären tog en oväntad vändning. I dag är den 41-årige före detta Härnösandsbon nybliven styrelseledamot i världens största resekoncern, TUI Travel, och har en årslön på sju miljoner.

Han minns exakt när han bestämde sig. Det var när han som tonåring lyssnade till en trombonkonsert med Christian Lindberg på teatern i Härnösand.

- Jag höll på att ramla av stolen. Det var det häftigaste jag har upplevt, säger Johan Lundgren.

Efter det var siktet inställt på en karriär som professionell musiker. Han tränade flera timmar per dag hemma på Bondsjöhöjden, spelade i Härnösands paradorkester, gick musikgymnasiet och sökte till Musikhögskolan.

Men det gick inte som han ville.

Samma dag som Johan Lundgren fick nej från Musikhögskolan började han förbereda en annons för att sälja trombonen. Besvikelsen var stor. Dagen efter fick han - mest av en slump - syn på en platsannons i tidningen från Fritidsresor sökte reseledare.

- Det är det enda jobb jag har sökt.

Sedan dess har den före detta Härnösandsbon bara blivit erbjuden jobb. Han klättrade snart på karriärstegen och hamnade hos Always.

- Jag var 29 år när jag blev vd för ett bolag som omsatte en halv miljard, säger han.

I dag är han vd för Fritidsresegruppen i Norden, en koncern där bland annat svenska Fritidsresor ingår. I december blev han dessutom styrelseledamot i TUI Travel, som äger Fritidsresegruppen. Han ansvarar för 70 miljarder kronor, 9 miljoner resenärer och 19 000 anställda.

- Jag kan inte tänka mig att någon annan bransch är mer spännande och stimulerande att jobba med, säger han.

Svenska Fritidsresor är i dag Sveriges största och mest lönsamma researrangör. Men under sina år som vd har Johan Lundgren även upplevt kriser. När han fick jobbet i december 2003 var han den femte vd:n på fyra år. Fritidsresegruppen gick med 233 miljoner kronor i förlust i spåren av bland annat terrordåd och skenande oljepriser.

Inom ett år hade Johan Lundgren vänt förlusten till vinst.


SARA-LENA BRÄNNSTRÖM