Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill starta ett kollektiv för hantverkare

/
  • Daniela Baumann kom över ett parti specialnubb som en pensionerad tapetserare i Umeå sålde.
  • I anslutning till slöjdsalen fanns ett tvättrum och toaletter. Daniel Kjellgren hoppas kunna ha en båtbyggarverkstad i den gamla slöjdsalen.
  • 1950-tal och William Morris-tyg. Daniela Baumann har klätt barngungstolen, som är tillverkad av Thomas Peters efter en förlaga från 1950-talet.
  • En ny armlänstol i rokokostil får zebramönstrad klädsel.
  • Två lärosalsbyggnader, ett hus med syslöjdssal och bespisningsbyggnad. I den gamla skolan i Näsänget fanns flera lokaler.
  • Skolan stängde 1967 men fortfarande finns material kvar, som räknestickorna.
  • Med träull, kaveldun och björnmossa går det att stoppa dynor.

Planen var från början att skaffa sig ett litet hus.
Men när den gamla skolan i Näsänget lades ut på Hemnet slog de till.
Nu hoppas Daniela Baumann och Joakim Kjellgren att platsen ska bli ett hantverkarkollektiv.

Annons

Fåren går på sommarbete och turisterna smyger förbi i luftkonditionerade husbilar.

Bank! Bank! Bank! I den gamla skolan i Näsänget spikar Daniela Baumann fast zebramönstrad klädsel på en 1700-talsinspirerad armlänstol. Sedan mitten av juni bor hon och sambon Joakim Kjellgren i en av skolbyggnaderna, som även rymmer hennes tapetserarverkstad.

– För ett år sedan pratade vi om att köpa ett litet hus på runt 80 kvadratmeter, säger hon.

De spontantittade på hus i trakterna runt Kramfors och fann skolan på Hemnet.

– Jag slogs av bilderna och har länge drömt om att bo i en skola ute på landet, där en både kunde ha en verkstad och bo, säger Daniela Baumann.

I början av juni flyttade de in i huvudbyggnaden som rymmer klassrum och lärarbostäder. På gården finns tre andra hus, med bland annat en slöjdsal, matbespisning och ett tvättrum.

I våras avlade Daniela Baumann gesällprov och lite undanskymt i lokalen finns olika indicier på hantverksskickligheten: ett inramat stipendium och en meritförteckning djupt inne i en hylla.

– Jag ser ljust på framtiden och tror att det finns jobb att få här, säger hon.

I skolsalen står tio matsalsstolar som precis fått ny stoppning. Av den gamla stoppningen med latexskivor var det bara smulor kvar.

I framtiden hoppas Daniela Baumann att ha en liten affär med tyger och olika stoppningsmaterial i anslutning till tapetserarverkstaden.

Flera grannar har kommit och berättat om snickare och båtbyggare som verkat i närheten. Nu talar mycket för att hantverkarna återvänder till trakten. Två byggnadsvårdare, som de känner från Träakademien, har köpt hus några hundra meter från skolan.

– Min vision är att hantverkare ska kunna hyra in sig i någon av byggnaderna, säger Joakim Kjellgren. Även han har läst vid Träakademien. Efter examen i möbelsnickeri studerade han båtbyggeri på en folkhögskola i Norge.

Tapetserare, byggnadsvårdare, möbelsnickare och smeder. Om den gamla skolan blir en knytpunkt återstår att se.

– Vi har inte tänkt sitta här och uggla helt själva, säger Joakim Kjellgren.

– Som pärlugglorna, inflikar Daniela Baumann.

I ett angränsande hus häckade några pärlugglor, men efter midsommar var de borta. Joakim Kjellgren hoppas att de kommer tillbaka och planerar att snickra en holk.

Annons