Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill starta ett kollektiv för hantverkare

Planen var från början att skaffa sig ett litet hus.
Men när den gamla skolan i Näsänget lades ut på Hemnet slog de till.
Nu hoppas Daniela Baumann och Joakim Kjellgren att platsen ska bli ett hantverkarkollektiv.

Annons

Fåren går på sommarbete och turisterna smyger förbi i luftkonditionerade husbilar.

Bank! Bank! Bank! I den gamla skolan i Näsänget spikar Daniela Baumann fast zebramönstrad klädsel på en 1700-talsinspirerad armlänstol. Sedan mitten av juni bor hon och sambon Joakim Kjellgren i en av skolbyggnaderna, som även rymmer hennes tapetserarverkstad.

– För ett år sedan pratade vi om att köpa ett litet hus på runt 80 kvadratmeter, säger hon.

De spontantittade på hus i trakterna runt Kramfors och fann skolan på Hemnet.

– Jag slogs av bilderna och har länge drömt om att bo i en skola ute på landet, där en både kunde ha en verkstad och bo, säger Daniela Baumann.

I början av juni flyttade de in i huvudbyggnaden som rymmer klassrum och lärarbostäder. På gården finns tre andra hus, med bland annat en slöjdsal, matbespisning och ett tvättrum.

I våras avlade Daniela Baumann gesällprov och lite undanskymt i lokalen finns olika indicier på hantverksskickligheten: ett inramat stipendium och en meritförteckning djupt inne i en hylla.

– Jag ser ljust på framtiden och tror att det finns jobb att få här, säger hon.

I skolsalen står tio matsalsstolar som precis fått ny stoppning. Av den gamla stoppningen med latexskivor var det bara smulor kvar.

I framtiden hoppas Daniela Baumann att ha en liten affär med tyger och olika stoppningsmaterial i anslutning till tapetserarverkstaden.

Flera grannar har kommit och berättat om snickare och båtbyggare som verkat i närheten. Nu talar mycket för att hantverkarna återvänder till trakten. Två byggnadsvårdare, som de känner från Träakademien, har köpt hus några hundra meter från skolan.

– Min vision är att hantverkare ska kunna hyra in sig i någon av byggnaderna, säger Joakim Kjellgren. Även han har läst vid Träakademien. Efter examen i möbelsnickeri studerade han båtbyggeri på en folkhögskola i Norge.

Tapetserare, byggnadsvårdare, möbelsnickare och smeder. Om den gamla skolan blir en knytpunkt återstår att se.

– Vi har inte tänkt sitta här och uggla helt själva, säger Joakim Kjellgren.

– Som pärlugglorna, inflikar Daniela Baumann.

I ett angränsande hus häckade några pärlugglor, men efter midsommar var de borta. Joakim Kjellgren hoppas att de kommer tillbaka och planerar att snickra en holk.