Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill spräcka sviten mot stjärnorna

Annons

Tre Kronor firar lucia genom att möta ett helt gäng ryska "stjärngossar". Det är därför inte mycket som talar för att det svenska hockeylaget ska spräcka förlustsviten i kvällens match i Moskva.

Det kommer att bli en tuff match, det vet vi om, men det blir roligt. Det kommer att bli fullsatt, de har ett bra lag och vi har ett bra lag, säger Nicklas Bäckström.

För Bäckström blir det spel på hemmaplan, men mot sina klubbkompisar i Dynamo Moskva. Bland annat ställs han mot Alexander Ovetjkin som han varit klubbkompis med i drygt fem år i Washington och nu i Moskva.

De har inte spelat mot varandra sedan VM i Quebec 2008. Den gången vann Ryssland med 3-2 sedan Ovetjkin avgjort med sex sekunder kvar. Faktum är att på fyra landslagsmöten mellan kompisarna har Ovetjkin aldrig förlorat (tre segrar, en oavgjord).

Det får vi ta och ändra på, säger Bäckström.

I eftermiddagens match väntar ett stjärnspäckat ryskt gäng med förra säsongens NHL-poängkung och VM-hjälte Jevgenij Malkin, målsprutorna Alexander Ovetjkin och Ilja Kovaltjuk och trollgubben Pavel Datsiuk. Tre Kronor är försvarande mästare i Channel One Cup, men det är ett stukat svenskt lag som åkt till Moskva. Tre Kronor har förlorat sex raka matcher i Euro Hockey Tour-sammanhang.

De här förlusterna är ingenting som är bra. Vi måste kunna konkurrera bättre, säger förbundskaptenen Pär Mårts.

Han ser trots allt positivt på Rysslands-matchen.

Det är bara kul, en utmaning. Vi känner oss inte slagna på förhand. Med attityd och aggressivitet ska vi se till att få till det, säger Mårts.

Mårts har dubbelt så många NHL-spelare i truppen, åtta, som senast i Karjala. Han har också fått förstärkning i båset. Janne Karlsson, sparkad från Atlant i förra månaden, förstärker tränarstaben med Mårts och Peter Popovic. Karlsson ska ta hand om forwards.

Jag tycker vi ska vara en coach till, och när Janne nu är ledig så passar det bra, säger Mårts.

Mer läsning

Annons