Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill skynda på skyddsjakten

Att skyddsjakten på Junselevargen stoppats ställer till problem för renskötarna.
– Den här vargen har fått ett så stort politiskt och symboliskt värde, säger Jenny Wik-Karlsson på Svenska samernas riksförbund.

I förra veckan beviljade Naturvårdsverket skyddsjakt på Junselevargen och hennes hane. Beslutet överklagades, och jakten stoppades innan den hann börja.

Naturvårdsverket överklagade dock inhibitionen till kammarätten, som inte beviljade prövningstillstånd. Nu har det beslutet i sin tur överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen.

– För samebyn blir ju skadorna bara större ju längre tiden går, säger Jenny Wik-Karlsson.

Läs mer: Junselevargen till högsta instans

Oron i samebyn är nu stor över att vargen ska bli kvar och få valpar till nästa år.

– Det är en demokratisk rättighet att överklaga ett beslut. Men samtidigt sätts den demokratiska rättigheten att tillämpa skyddsjakt ur spel på det här sättet.

Jenny Wik-Karlsson poängterar också att själva renen glöms bort i debatten.

– En klok renskötare sa till mig en gång att djur med klövar aldrig får samma sympatier som djur med tassar. Det ligger något i det.

På Naturvårdsverket hoppas man nu att inhibitionen ska upphävas.

– Skyddsjakt är ett viktigt instrument i viltförvaltningen. Den ska kunna skydda den enskildes egendom, men då måste jakt också kunna genomföras, säger sektionschef Gunilla Skotnicka Ewing.

– Om man inte får det här att fungera i praktiken tor jag att det blir aktuellt med regeländringar.

Om en dryg vecka väntas Högsta förvaltningsdomstolen meddela om de beviljar prövningstillstånd. Samtidigt pågår förvaltningsrättens bedömning av ärendet i sak.