Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill satsa en miljard kronor på 27 nya vindkraftverk i Helgum: "En stor investering"

Kraftö Vind vill bygga 27 vindkraftverk i Finnåberg, Helgum, i Sollefteå kommun.

Annons

Vindkraftsprojektet är beläget cirka 6 kilometer väster om Långsele, på gränsen mellan Ragunda och Sollefteå kommun. Av de planerade 27 vindkraftverken ligger 24 inom Sollefeå kommun och de resterande tre på Ragundasidan.

Det rör sig om vindkraftverk med en totalhöjd på upp till 240 meter.

- Det är en stor investering, cirka en miljard kronor, säger Markus Nordén projektledare på Kraftö Vind,

Innan det kan bli något måste de båda berörda kommunerna säga sitt. Kommunerna har i det här läget ett slags veto. Om kommunen säger nej kan expoloatören inte gå vidare och söka miljötillstånd hos miljöprövningsdelegationen.

Först när kommunerna sagt ja kan man gå vidare till länsstyrelsen och miljöprövningsdelegationen, där de defintitiva besluten fattas. Några slutgiltiga kommunala beslut har ännu inte fattats. Men kommunstyrelsens allmänna utskott i Sollefteå hade ärendet uppe i tisdags och förslaget därifrån är att tillstyrka ansökan och säga ja.

- Det ligger inom det område som vi klassat som lämpligt för vinkraftsutbyggnad, säger Elisabet Lassen, kommunalråd (S).

Läs också: Miljödomstolen sade nej till Storsjöhöjden

I Sollefteå tas ärendet upp av kommunstyrelsen den 9 september och meningen är att det gällande beslutet ska tas av kommunfullmäktige den 29 september. Ragunda å sin sida fattar inget beslut förrän senare i höst. Samhällsbyggnadsnämnen i Ragunda kommun har föreslagit att ansökan ska avslås. Men när fullmäktige i juni hade ärendet uppe för avgörande beslutades om en bordläggning och inte förrän i oktober är man beredd att fatta beslut.

Någon exakt tidsplan finns inte. Men tillståndsprocessen brukar ta tid och Markus Nordén, räknar med att man i bästa fall kan ha de 27 vindkraftverken på plats 2019 eller 2020.

Kraftö Vind har för övrigt också ett projekt på gång i Fjällbohög, cirka 5 kilometer sydväst om Edsele. Det handlar där om en vindkraftpark med upp till 32 vindkraftverk. Men förarbetena är inte klara och någon tillsåndansökan har ännu inte lämnat in.

Läs också: Mest vindkraft i Sollefteå och Örnskölsvik