Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill satsa 100 miljoner

Under måndagen kom beskedet om ett nytt hotell vid simhallen i Härnösand.
Sundsvallsentreprenören Patrik Attini är beredd att satsa minst 100 miljoner kronor.
– Vi har möjlighet att göra ett stort hus med mycket intressanta grejer, säger Attini.

Annons

Hotellplanerna presenterades vid en presskonferens utanför simhallen. På plats fanns också kommundirektör Sofia Pettersson, näringslivschef Uno Jonsson och Peter Holmqvist, vd för turismutvecklingsbolaget i Höga Kusten.

– Det är oerhört glädjande att vi har kommit så här långt, säger en mycket nöjd Sofia Pettersson som har haft uppdraget att leda processen som pågått i tysthet under ett och ett halvt år.

Det handlar om en avsiktsförklaring som innebär en etablering av nytt hotell och drift av Härnösands simhall.

Visionen är ett hotell i maritim stadsmiljö. Planerna på ett höghushotell har skrotats. Hotellet ska byggas i Newportstil, hämtat från amerikanska östkusten. Det handlar om mycket vitt, träutsikt och två eller tre våningar högt hus.

– Jag vill bygga en anläggning som blir en regional reseanledning året runt och som stärker Härnösands attraktivitet, säger Patrik Attini.

Han är 40 år och har redan 23 år som hotellägare bakom sig. Patrik Attini har gjort en annorlunda resa. År 2008 köpte han Hotell Södra Berget av sin bror Stefan Karlsson och sedan dess har han investerat nära 60 miljoner kronor där.

Men hotellkarriären inleddes alltså som 17-åring och första tiden blev hektisk.

Läs mer: Här är nya ägaren av hotellet

Pappan och den äldre brodern Stefan hade tagit över driften av hotellet Toppen i Storuman, med 77 rum. När förre ägaren ville sälja sin andel klev Patrik Attini in, med bankens godkännande.

Efter sju år sålde han Toppen och ett drygt halvår senare tog han över Piteå Stadshotell.

Han är inte oroad för att satsningen i Härnösand ska konkurrera med Södra Berget.

– Det kommer att bli ett vinna-vinna koncept. Båda har sina fördelar, säger han.

Hotellet kommer att få 120 rum och sysselsätta cirka 50 personer. Och enligt ett pressmeddelande kommer etableringen att generera positiva kringeffekter. Peter Holmqvist betonade att satsningen är positiv för besöksnäringen i Höga Kusten.

– Vi får nu ytterligare en motor. Vårt mål är ju att dubbla besöksnäringen, säger Peter Holmqvist.

Några politiker deltog inte i presskonferensen.

– Det här är att arbete som vi tjänstemän har jobbat med. Nu är det upp till politikerna att fatta de nödvändiga besluten, säger näringslivschef Uno Jonsson.

En ny detaljplan ska fastställas, det finns risk för överklagan och förseningar.

Men Patrik Attini är positiv.

– Målsättningen är att kunna bjuda in till julbord första gången lagom till julen 2017, säger han.

Det har funnits en stark grupp som varit motståndare till hotellet.

– Positivt att det börjar hända saker i hotellfrågan. Nu öppnas möjligheten till en placering norr om simhallen och dessutom verkar vi slippa den höga kolossen, säger Uno Gradin i föreningen Utveckla Härnösand som fanns på plats under presskonferensen.