Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vill S ha det som i Nordkorea?"

Den socialdemokratiska partikongressen debatterar just nu kongressens hetaste fråga: vinster i välfärden.

Annons

Fredag lunch på S-kongressen och alla journalister på plats jagar besked om hur det går i korridorsnacket mellan vinst i välfärden-falangerna.

Frågan behandlas senare i eftermiddag och beräknas, förutsatt att inget kompromissförslag dels presenterats och dels uppfattats som godtagbart av ombuden, som en fråga som kan debatteras långt in på småtimmarna.

Många ombud är här för att sätta stopp för riskkapitalisters lek med skattemedel och var definitivt inte säkra på att den socialdemokratiska partistyrelsens förslag, som det låg fast på förmiddagen i alla fall, duger.

Partistyrelsen nöjer sig i det med att begränsa vinstutdelning inom välfärdsbolag genom att införa kvalitetskrav istället för ett vinststopp. Mot det står beslutet från LO-kongressen om att en non profitprincip ska råda inom välfärden - där undantag ändå medges för enskilda kommuner och landsting att släppa in privata, vinstdrivande, företag.

Och grädden på det moset: inför kongressen har över hundra socialdemokratiska arbetarekommuner skickat med en hälsning av man helt vill förbjuda aktiebolag i välfärdssektorn.

Inom partiet finns sedan de som menar att partikamrater som försvarar privata alternativ är köpta av kapitalet, anammar högerns politik och . Inom partiet finns även de som slår tillbaka mot detta genom att kalla motståndarna till vinst för förbudsivrare som vill stänga skolor och vårdcentraler.

Och utanför partiet har vi borgerliga väljare och politiker samt näringslivsföreträdare som, tycks det på fullaste allvar, menar att en förlust för partistyrelsens förslag (tillräckligt ”extremt” och ”näringsfientligt” som det är) skulle innebära att Sverige förvandlas till Nordkorea. (Den nordkoreanska parallellen fungerade dock bättre innan den lille mannen med storhetsvansinne bestämde sig för att kärnvapenskramla. Få borgerliga tyckare skulle nämligen dra sitt ogillande så långt som att hävda att sossarna håller på att starta kärnvapenkrig)

Men ändå: ordföranden för Företagarna i Stockholms stad menade i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet före påsk att vinstbegränsning ”är första steget mot en planhushållning som fanns i Östeuropa före murens fall. Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström kallar bara att sossarna pratar om frågan för ”det allvarligaste hotet mot det fria näringslivet på decennier”.

Borgerliga riksdagsledamöter hävdar att det i Sverige för bara några år, före Apotekets avreglering, var precis som på Kuba – och tycker att S är inkonsekventa om vinster i vården om de inte samtidigt sätter stopp för vinster i byggbolagen som bygger husen som verksamheten bedrivs i.

Nivån på debatten är, minst sagt, låg. Men ett beslut måste ju sossarna fatta. Helst utan en många timmar lång kongressdebatt direktsänd på tv där partikamrater ger varandra osmickrande smeknamn.

Så inför debattstarten av avsnittet ”Ordning och reda inom välfärden” hade dels ett grupparbete genomförts och ett par kompromissförslag hunnit luftas under eftermiddagen.

Först i form av ett förslag där specifikt vinster inom skolan begränsas genom att kommunerna ges ”avgörande inflytande” (läs vetorätt) när en friskola vill etableras. Sedan i form av en skrivelse i partiets Framtidskontrakt, där de viktigaste politiska prioriteringarna för kommande mandatperiod formuleras, där vinstintresset ”inte ska vara styrande i välfärden” och där man anför att ”Lagen om valfrihet ska inte vara obligatorisk, och bör dessutom förändras så att fri etablering inte längre är möjlig. Kommuner och landsting avgör om upphandlingar och valfrihetssystem ska riktas till enbart non profit-aktörer.”

En knapp timme in i debatten verkar partistyrelsens kompromiss ha mottagits väl. Ombud efter ombud yrkar bifall.

Men klarar Löfven en vinst utan en enda reservation? Om ett par timmar vet vi. Och så illa skulle väl en reservation eller två inte vara, vi lever ju trots allt inte i Nordkorea.

Annons