Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ha ny bassäng på Österåsen: "Skulle göra att vi bibehåller attraktionskraften"

En ny rehabiliteringsbassäng.
Det är vad verksamhetschefen Robert Hollsten ser som det mest nödvändiga och akuta när det gäller åtgärder vid Österåsens Hälsohem.

Annons

Det gör Robert Hollsten apropå primärvårdsdirektören Erik Grundbergs uttalanden om att hälsohemmet står inför stora investeringar i form av olika renoveringsobjekt.

– Det är för övrigt den bassäng som används mest i hela landstinget Västernorrland, tillägger Robert.

Österåsens verksamhetschef ser helst att de får sätta spaden i jorden för det här ändamålet redan i april 2017:

– Det skulle ge oss en toppmodern anläggning som gör att vi bibehåller attraktionskraften, inte minst gentemot våra utomlänspatienter som inbringar mycket pengar till Landstinget Västernorrland. Vi fårockså en ytterligare tillgänglighets anpassning.

– Åtgärder för ventilation i bassängområdet är planerade för 2017 så vi ser det som praktiskt ur verksamhetssynpunkt och kostnadseffektivt att genomföra åtgärderna för ombyggnad. Länsstyrelsen har godkänt ritningsförslag, vilket krävts då Österåsen är byggnadsminnesförklarat.

Läs också: Österåsens hälsohem får miljoner från andra landsting: "Nya lagen blev ett lyft för oss"

Det har tidigare påpekats att Österåsens Hälsohem är i behov av yttre åtgärder som att fasaden, tak, fönster inomhus måste förbättras genom målningsarbeten. Ventilationen och på sikt även brandlarm måste ses över.

– Vi har skissat på en åtgärdsplan som sträcker sig över sex år framåt, från 2016 och fram till 2022, och där finns de här tgärderna med. Sedan vet jag också att bassängen diskuterats, men det kräver lite mer utredning och teknisk information innan jag kan säga något.

– Men när det gäller byggnaden, fasad, tak, målning av fönster inomhus, kan man väl konstatera att Österåsens Hälsohem i grunden är en stor, äldre fastighet i trä, och de kräver över tid mycket underhåll, säger Hans Axelsson, fastighetschef vid Landstingsfastigheter i Västernorrland.

Närmast i åtgärdspaketet ligger för 2017 utvändig målning samt åtgärder i ventilationssystemet.

– Vi gör en grov bedömning av förändringar som behöver göras och sedan budgeterar vi årsvis för insatser i den här planen över sex år. Nästa års budget tar landstingsfullmäktige i november och därefter har vi en budgetprocess i samråd med Primärvården över vilka insatser som ska göras, fortsätter Hans Axelsson.

När det gäller målningsarbeten som till exempel av tak konstaterar verksamhetschefen Robert Hollsten:

– Taket flagnar lite, men håller tätt, och det är ju huvudsaken för vår verksamhet innanför väggarna. Verksamheten fungerar alldeles utmärkt för dagen och jag vet att våra kursdeltagare värderar innehållet och accepterar den enkla standard som råder på rummen till exempel.

– En av våra styrkor är just den fantastiska miljön på Österåsen som bidrar till en väl fungerande rehabilitering.

Läs också: Österåsens hälsohem måste renoveras – nu undersöks om verksamheten kan flyttas

Primärvårdsdirektören Erik Grundberg har dessutom fått i uppdrag att utreda om det är möjligt att bedriva verksamheten som Österåsens Hälsohem har idag i andra lokaler.

– Jag har bjudit in honom till Österåsen. Det äroerhört viktigt att han på plats kan se hur verksamheten fungerar och sedan kan vi tillsammans noggrant gå igenom själva byggnaderna.

– Men jag har inte fått någon återkoppling ännu, avrundar Robert Hollsten.

Läs också: Österåsen ska lära av hälsohem i Sorsele: "Är lätt att hamna i gamla hjulspår"