Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill bygga bostäder i kolonilottområde

Härnösand kan få ett nytt bostadsområde med exklusiva bostadsrätter.
Ett tjugotal bostadsrätter planeras på Härnön i ett område på Södra Brännan.
– Äntligen kan vi komma igång, säger Mia Wester som tillsammans med sin man Olle drar igång ett spännande byggprojekt.

Det har inte byggts nya bostäder i Härnösand de senaste 20 åren, med undantag för några villor. Däremot har det rivits hyreshus när Härnösandshus med hjälp av statens bostadsakut kunde riva ett helt bostadsområde på Stenhammar.

Sedan dess har inga bostadsbolag haft något intresse att bygga nytt.

– Vi har konstaterat genom vänner och bekanta att det finns ett behov av att bygga nytt. Redan nu har vi tio kunder som skriftligen visat intresse, berättar Mia Wester som driver företaget Connecti tillsammans med Olle. Till vardags är hon tillförordnad chef för Svenskt näringsliv i mellersta Norrland.

I första skedet är det tänkt att byggas ett hus med 20 lägenheter med mellan fem och sju våningar, beroende på intresset. Hela markområdet är på totalt 25 000 kvadratmeter och ligger mellan Brännavägen och Prästjorden och har utrymme för flera hus.

Visionen är ett modernt boende med öppna planlösningar och stora balkonger.

– Det ska vara praktiskt och funktionellt. Alla ska erbjudas eget garage. Boendet ska också utformas för gemenskap. Det ska finnas utrymmen som lockar till samvaro, både inomhus och i trädgården, berättar Olle Wester.

Prisnivån är inte fastställd. Men eftersom det är nyproduktion så kommer det att handla om marknadsmässiga nivåer.

– Vi har pratat med mäklarna i stan som berättar att det finns ett intresse av att sälja sina villor när barnen är utflugna. Det öppnar också möjligheten för barnfamiljer att hitta en villa. På så sätt kan vi bli fler som väljer att stanna kvar i Härnösand eller flytta hit, säger Mia Wester.

I Härnösands rådhus jublas det förstås över planerna.

– Nybyggare ger nytt liv åt Härnösand. Det är glädjande att man är inriktade på att bygga kvalitet och med en hög tillgänglighet, säger kommunalrådet Fred Nilsson (S).

Enda problemet i nuläget är att det finns kolonilotter i området som arrenderas ut av kommunen.

– Vi kommer att ha en bra dialog med de boende i området. För de som riskerar att förlora sin kolonilott jobbar vi med att hitta nya områden, bland annat i norra delen av det aktuella området, säger Amanda Lind (MP) ordförande i samhällsnämnden.

Och när flyttar de första hyresgästerna in?

– Tidigast om två år och senast om fyra år, slutar Olla Wester.