Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilken förvirring om kärnkraft – finns smutsiga baksidor av den goda elen också

Angående insändaren Kärnkraft ger möjlighet till kärnvapen – ytterligare ett skäl till att stoppa den publicerad 8 april.

I sin iver att skrämma för kärnkraften visar Per Sundin en brist på insikt som förvånar. Kärnkraften är en förutsättning för vindkraft. Vindkraften är en osäker källa som måste ersättas när det inte blåser. Kärnkraften avger alltid samma mängd energi oavsett behov. Vattenkraften har massor av svårigheter som snabba regleringar med slitage på stränder och maskiner.

Du skriver att kärnkraften avger lika mycket koldioxidutsläpp som importerat biobränsle. Det är otroligt, men så osannolikt att jag inte undersökt det. Biobränsle förorsakar enorma utsläpp både vid framställningen och senare förbränning, så jag tvivlar på det. 

Du skriver att vindkraftverk äldre än tolv år fortsätter att producera med god ekonomi. Vi andra som har inblick vet att de flesta är konkursmässiga. 

Den "rena" elen blir brun här i Sverige, men säljs som ren till ett högre pris utan certifikat. Alltihopa är absurt och ett bedrägeri.

Vidare skriver du att elcertifikaten bidrar till förnybar energi. 

Verkligheten är att den el som kommer ur eluttaget är cirka 48 procent fossil el. Från kärnkraft omkring 35 procent och 16 procent från förnyelsebara källor som vatten och vindkraft.

Hur kan det bli så? Jo, ägarna av vindkraft och vattenkraft säljer sina certifikat till elhandlare som säljer brunkolsel i Tyskland. Det är en baksida av certifikathandeln som EU nu försöker stoppa. 

Resultatet blir att den "rena" el som produceras här omsätts till brunkolsel i Tyskland, men säljs som ren. De har ju certifikaten.

Den "rena" elen blir brun här i Sverige, men säljs som ren till ett högre pris utan certifikat. Alltihopa är absurt och ett bedrägeri.

Med förhoppning att du förstår.

Nathan Leroy

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel