Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viljan liten att anpassa kyrkan för besökarna

Svar till Nils-Åke Eklund, ”Fullt upp för kyrkstötaren”, ”Ett besök som gav träsmak” och Marie Edström, kyrkoherde, Svenska kyrkan Örnsköldsvik, ”Ett besök ska inte ge träsmak utan mersmak”.

Nils-Åke Eklund lyfter en fråga som troligen har en begränsad betydelse för Örnsköldsviks församling, nämligen kyrkobesökarna. Kyrkorådet som äger frågan har en hög snittålder och, enligt mig, en begränsad vilja till förändring.

Utveckling och förändring kan lätt upplevas som hotfull. Detta gäller säkerligen även en mera ändamålsenlig utformning av kyrkbänkarna.

Besöken i kyrkan blir en bisak i detta sammanhang. Det får mera betraktas som nödvändigt ont att skapa en växande församling som känner sig bekväm och medverkar i gudstjänster. Församlingen lägger större vikt och pengar med att hämta en pridematta från Härnösand för en speciell gudstjänst än att anpassa kyrkan för yngre besökare.

Örnsköldsviks församling har väl cirka 10-12 större föreställningar per år, som håller uppe statistiken. Resterande besökare är några få själar vid gudstjänsterna. Men framför allt vid förrättningar som bröllop, dop och begravningar kommer besökare. Då har bänkarnas form mindre betydelse. Dock är dessa förrättningar viktiga när livet förändras på olika sätt.

Sammantaget kommer det knappast att under nuvarande ledning och brist på öppenhet och demokrati att bli några förändringar som gynnar kyrkobesökarna. Den enda åtgärden som kanske skulle vara möjlig att prioritera är att dynorna i kyrkbänkarna skulle mönstras i pridefärger.

Alla som har synpunkter av något slag som skulle vidga kyrkobesökandet avfärdas. Med en åldersstigen ledning som har vad jag upplever en ”upphöjd syn på sig själva” kommer inga förändringar förrän kyrkan enbart har anställda som besöker gudstjänsterna.

Hav tröst – kvinnan vid sykars brunn satt ej heller på någon kyrkbänk.

Emeritus medlem

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel