Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilhelm Mobergs hus nedbrunnet

På annandagens eftermiddag brann det hus ned där Vilhelm Moberg bodde delar av sitt liv.

Huset kallat Söderäng låg på Väddö i norra Roslagen, dit smålänningen Moberg flyttade 1950. Efter att ha spenderat delar av 1950-talet i USA återvände han till Sverige och Roslagen under den sista delen av sitt liv, och det var också i sjön utanför det nu nedbrunna huset han valde att ta sitt eget liv i augusti 1973.

Polisen i Norrtälje kunde vid 16-tiden på lördagen inte uttala sig om brandorsaken, men det fanns inget som tydde på att branden skulle ha varit anlagd.

Författaren och litteraturforskaren Jens Liljestrand, som nyligen disputerat på Vilhelm Moberg och givit ut boken "Mobergland", uttrycker för Expressen bestörtning över branden:

Det är en katastrof. Söderäng var den plats där Vilhelm Moberg skrev flera av sina böcker. Han avslutade sin "Utvandrar"-serie där och han dog där. Det är en plats av stor litteratur- och kulturhistorisk betydelse för Sverige, säger han till tidningen.