Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildriket del 8: "Om människor gjorde som björnarna skulle vi tappa 90 procent vår muskelmassa"

Hur kan björnar ligga stilla en hel vinter utan att deras muskler förtvinar? Hur kan ugglor flyga nästan helt ljudlöst?
I veckans Vildriket tittar vi närmare på några av djurens smarta egenskaper och vi försöker förstå hur de skulle kunna hjälpa oss människor.

Björnens vinterbeteende fascinerar, inte bara lekmän, utan även forskare. Om en människa skulle vara sängliggande en hel vinter skulle 90 procent av muskelmassan försvinna, men på björnar som ligger stilla hela vintrarna påverkas inte musklerna alls.

Det är något som intresserar forskare för om man skulle kunna lösa frågan om förtvinade muskler skulle det kunna vara till stor hjälp inom sjukvården.

Rovdjursexperten Benny Gäfvert berättar om ett pågående forskningsprojekt med Örebro universitetssjukhus och Skandinaviska björnprojektet som tittar på just de här bitarna. Vem vet, i framtiden kanske vi har en björninspirerad medicin som vi kan ge sjuka, sängliggande människor.

I veckans avsnitt tar vi även reda på varför just ugglor är så intressanta för vindkraftsindustrin.

Här kan du se när "Professorn" förklarar hur det kommer sig att vissa djur kan se i mörkret .

Har du sett avsnittet vet du svaret på veckans fråga. Svara här och var med och tävla om fina priser.

Att björnar ligger stilla en hel vinter är en sanning med modifikation. Alla som kikat in i idet via björnkameran vet att det kan gå livat till i idet.

I förra veckans avsnitt av Vildriket fick vi några av svaren på varför det är så mycket rörelse i idet den här vintern. Missade du programmet kan du se det här , och på Vildrikets egen sida hittar du alla tidigare avsnitt som sänts.