Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vild bildning sökes till stol 11

Annons

Inte konstnär, inte konstvetare, utan något mittemellan. Ulf Linde lämnar en svårfylld kunskapslucka i Svenska Akademien. Frågan är vem som ska ersätta honom på stol nummer 11.

Jazzmusiker, författare, konstkritiker och museiman. Som älskar - eller hatar - och som ger blanka fan i var institutionernas experter drar gränsen mellan olika konstnärliga uttryck. Försök hitta den personen.

Akademiledamoten Ulf Linde lämnade mer än en tom stol efter sig när han avled den 12 oktober i år. Även om han genom sin kritikergärning blev en av sin tids tydligaste förespråkare av ett modernistiskt konstnärsideal var han först och främst gränsöverskridande, den vilda bildningens man.

Han stod för en kunskap som rör sig fritt idémässigt i skärningspunkten mellan bild och text. Det är en ovanlig profil och jag tror att den är jätteviktig i dagens samhälle där det här glider ihop när det gäller nätet. Det är idéer, som tar ömsom den ena eller den andra formen, som är det viktiga, säger Ingela Lind, författare och konstkritiker i bland annat Dagens Nyheter.

Akademien i sorg

I en kort uppdatering på sin blogg markerar den ständige sekreteraren Peter Englund var Svenska Akademien står i förhållande till de spekulationer som oundvikligen har uppstått efter Ulf Lindes bortgång: "Vill härmed påpeka att Akademien nu är inne i den sorgeperiod som dikteras både av våra stadgar och av vanliga, medmänskliga hänsyn. Invalsfrågan har följaktligen inte diskuterats i detta sällskap".

Enligt Akademiens kanslisamordnare Odd Zschiedrich kommer man troligen att vänta till våren med att utse den person som först den 20 december 2014 officiellt kan efterträda Ulf Linde.

Frågan är vem det blir och det är en knivig fråga för Ulf Lindes position som icke-akademisk konstkritiker gjorde honom unik ett sällskap som domineras av författare och litteraturvetare. John Peter Nilsson, chef för Moderna Museet i Malmö, föreslår Marie Louise Ekman; en konstnär som varit professor på Konsthögskolan i Stockholm och sedan 2009 är chef för Kungliga dramatiska teatern. Han efterlyser någon som likt Ulf Linde kan röra sig fritt mellan de konstnärliga disciplinerna och påpekar att Svenska Akademiens roll måste förändras i en kulturvärld där den klassiska bildningen inte längre är garanterad en överordnad position.

Svenska Akademien måste fråga sig själv hur man kan tillåta den svåra fin- eller högkulturen att finnas och samtidigt ge plats åt populärkulturen. Det måste få finnas en lite konstig spjutspets i samhället och Akademiens roll kan vara att peka på den spjutspetsen utan att säga att det är bättre än någonting annat, säger han.

Författare och litteraturvetare

Sedan 2005 har sex nya ledamöter vunnit inträde i Svenska Akademien. Som professor i nordiska språk är Tomas Riad den ende av dem som inte är författare eller litteraturvetare. När författaren Lotta Lotass efterträdde Sten Rudholm frångicks den tradition som säger att det ska sitta en jurist på stol nummer 1. Det är alltså långt ifrån självklart att Akademien försöker ersätta Ulf Linde med en person som går i hans fotspår.

Vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december i år inträder Sara Danius i Akademien som ny ledamot på stol nummer 7. Hon är litteraturvetare och professor i estetik vid Södertörns högskola. Ett mycket bra val, enligt Ingela Lind som framhåller de gränsöverskridande kvaliteterna i Danius arbete. Både hon och John Peter Nilsson använder ordet eklektiskt när de beskriver de egenskaper som Ulf Lindes efterträdare bör ha.

Det är viktigt att man hittar en allätare för man kör fast i olika ismer på ett väldigt tråkigt sätt. Det tror jag att man börjar komma ifrån på kontinenten och i USA och det måste vi också göra. Men jag tror inte att Akademien tänker så, utan i termer av producerade verk, säger Ingela Lind.

Mer läsning

Annons