Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Viktigt våga prata om svåra saker"

Det är viktigt att ta barn på allvar och våga prata om problem tillsammans. Behövs det ska man söka professionell hjälp.
Det säger Karin Bergelv, chef för Bris stödenhet.

– För mig handlar det här om två väldigt viktiga frågor. Dels om ett barn som inte vill leva längre, dels inte har några kompisar, säger hon.

– När ett barn uttalar att det inte vill leva längre, då måste vi vuxna ta ansvar för det och se till att barnet får professionell hjälp.

Hur hittar man kompisar?

– Jag önskar så innerligt att det fanns ett enkelt svar på det, men det gör det inte. Det är väldigt individuellt.

– Skolan har ett ansvar inte bara för kunskaperna, utan även för barns psykosociala arbetsmiljö. Där ingår det att kunna gå till skolan och känna sig lugn och trygg, och också att ha någon att vara med.

…och på fritiden och sommarlovet?

– Det finns många strategier för att hantera ensamhet, både vad barnet själv kan göra och vad vuxna kan göra.

– När vi pratar med barn försöker vi höra om det finns någon stund när de mår bra. Vi letar ofta efter skillnader – när känns det bättre och mindre ensamt?

Det kan också vara en väg att prata med andra vuxna, menar Karin Bergelv.

– Ofta har barn en egen idé om vilka råd och tips de vill ha. En väg ut kan vara att dela det svåra med någon, att prata om det och tillsammans sätta ord på det som händer.

Inte bara barn kan ringa till Bris.

– Vi har en vuxentelefon också, dit vuxna kan ringa och prata.

Fotnot: Mer om Bris, Barnens rätt i samhället, finns på www.bris.se