Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt steg i fredssamtal om Syrien

Annons

Fredsförhandlingarna om kriget i Syrien tog ett viktigt steg framåt när sidorna enades om grunderna för fortsatta förhandlingar. Men ännu saknas krigströttheten hos parterna för att kriget ska nå ett snabbt slut, säger en expert.

Den färdplan för fred som antogs i samband med den första fredskonferensen i Genève, i juni 2012, ska nu användas som underlag för samtalen.

Planen pekar ut nödvändiga steg för att få slut på striderna och tillsätta ett politiskt övergångsstyre.

I dag har vi tagit ett positivt steg framåt eftersom vi för första gången talar om övergångsstyret, att avsluta diktaturen och striderna och lidandet, sade Louay Safi, oppositionens talesperson i Genève, rapporterar AFP.

Trots överenskommelsen är det oklart hur samtalen kommer att fortsätta. Oppositionen vill börja med att diskutera övergångsstyrets storlek, ansvarsområden och tidsram, medan den syriska regimen vill inleda diskussionerna med frågan om terrorism.

President Bashar al-Assad betraktar samtliga rebeller i Syrien som terrorister. Regimen tillbakavisar också att färdplanen kräver att presidenten ska avgå.

FN:s och Arabförbundets medlare Lakhdar Brahimi väntar sig inga väsentliga framsteg i veckans samtal.

Jag är väldigt glad över att vi fortfarande pratar. Isen bryts långsamt, men den bryts, säger han.

Beskedet är främst en viktig signal om att parterna är beredda att fortsätta en dialog, förklarar Mikael Eriksson, Mellanösternexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Nästa stötesten som regimen och oppositionen nu kan komma överens om är situationen för civilbefolkningen i den belägrade staden Homs - bland annat om att tillåta humanitärt bistånd och evakuering av nödställda.

Det krävs väldigt mycket garantier, och fångutväxling och liknande, för att skapa ett förtroende mellan parterna, säger Eriksson.

En viktig förutsättning för att en fredsförhandling ska lyckas är dock att båda sidorna upplever att de förlorar på en fortsatt konflikt. Problemet är att krigströttheten saknas, menar Eriksson.

Som jag upplever det finns det fortfarande en stark intensitet i Syrienkonflikten, säger han.

Mer läsning

Annons