Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktig röst för sjukvårdsreform

Ledande demokrater i USA:s senat uppgav på lördagen att den kontroversiella och omfattande sjukförsäkringsreformen kan ha tillräckligt många röster för att antas i kongressen.

Genombrottet för demokraterna kom efter ett maratonmöte med senatorn Ben Nelson från Nebraska, som motsatt sig delar av skrivningen i reformen som rörde aborter. Efter 13 timmars möte med bland andra kollegan Charles Schumer från New York, lovade Nelson att ge sin röst vid de första omröstningarna om förslaget.

Det var många utbrott och omstarter, men nu samtycker han, sade Schumer efter förhandlingarna.

Då hade demokraterna valt att minska möjligheterna att bekosta aborter med federala bidrag, vilket är en av de största stötestenarna i det 383 sidor långa reformförslaget.

Demokraternas gruppledare Harry Reid sade att en första omröstning för att avsluta debatten i senaten därmed kan hållas redan på måndag. Demokraterna behöver 60 av 100 röster i senaten för att få igenom förslaget.

Tidigare har den oberoende senatorn Joe Lieberman tvingat igenom förändringar i förslaget - om bland annat statligt styrda försäkringsalternativ - för att lägga sin röst för reformen.

Republikanernas gruppledare Mitch McConnell lovade dock på lördagen att fortsätta försöken att stoppa reformen med alla tänkbara medel.

Men demokraten Nelsons röst kan innebära att president Barack Obamas viktigaste inrikespolitiska fråga kan gå till omröstning redan på julafton. Obama har själv hoppats att kongressen antar hela reformen till årsskiftet.

Representanthuset har redan antagit en version av reformen. Om senaten antar förslaget, jämkas de två versionerna samman innan det sänds till Obama för underskrift.