Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vikings"-Lagerda gillar att slåss

I fjärde säsongen av tv-serien "Vikings" möter tittarna inte bara de skäggiga vikingarna Ragnar Lodbrok och Floke - utan även en ursinningt cool sköldmö. TT träffade skådisarna bakom den populära tv-serien.

Travis Fimmel som spelar Ragnar Lodbrok i tv-serien "Vikings" står på en klippa högt över havet vid Bray Head, några mil från Dublin, och tittar ut över den vackra omgivningen. Här spelas några korta scener in som ska föreställa 800-talets Wessex i England.

Efter fyra säsonger - med nio månaders inspelning i taget - börjar han känna sig sliten.

– Numera avstår jag gärna från stridsscener. Jag sitter hellre på en häst och ger order, säger Fimmel.

Någon som däremot trappat upp sin styrka och tid i tv-rutan, är Ragnars före detta hustru, sköldmön Lagerda. Hon spelas av Katheryn Winnick och är jämte Brienne of Tarth i "Game of thrones" troligtvis tv-världens tuffaste kvinna just nu.

– Jag tycker det är kul. Jag växte upp som pojkflicka och är van att fajtas, så det är kul att få göra det framför en kamera också, säger Winnick.

Winnick är utbildad livvakt och en mästare i kampsport - färdigheter som hon ibland måste hålla i schack.

– Det är ju en annan sorts fighting här. Jag får inte visa mig på styva linan med till exempel sparkar.

Hon kan känna igen sig i sin rollfigur:

– Lagerda har en stark vilja, hon är en krigare och vill göra det som känns rätt. Hon säger det hon tycker och har en stark känsla av lojalitet, beskriver Winnick.

Såväl Ragnar Lodbrok som Lagerda är baserade på verkliga människor, riktiga vikingar, som gjorde livet surt för såväl engelsmän som fransmän. Men det har inte funnits så mycket att gå på, menar Winnick.

– Nu finns det mycket mer att läsa om henne på nätet, efter att showen blivit en viral succé, säger hon.

Trots att serien till synes utspelar sig i ett kallt och medeltida Norden filmas större delen av "Vikings" i en studio i County Wicklow.

Där har man byggt upp vikingabyn Kattegatt (ja, producenterna är medvetna om att Kattegatt i verkligheten är ett hav), ett minutiöst detaljbygge som i tv-rutan framstår som verkligt.

I studion träffar vi Clive Standen, som spelar Ragnars bror Rollo.

– Jag tycker serien ger en mer komplex bild av vikingar än den traditionella. Det handlar inte minst om hur samhället har förändrats samtidigt som människorna inte har det. Ta Rollo till exempel, nu är han i Paris - kommer de att acceptera honom som ledare? Är han fortfarande en viking, eller kan man ta vikingen ur honom? frågar "Vikings"-stjärnan retoriskt.