Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vietnamesisk krigshjälte död

Annons

Den vietnamesiska generalen Vo Nguyen Giap har avlidit - 102 år gammal.

Han var aldrig lika känd som landsfadern Ho Chi Minh - men också det militära geniet Giap fick stor inverkan på världshistorien.

Fransmän och amerikaner fick lära känna honom som en mycket skicklig och i högsta grad levande militär motståndare. Men på fredagen bekräftade en regeringskälla att Giap har avlidit, vid 102 års ålder.

Han blev känd genom den gerillataktik som den kommunistiska rörelsen Viet Minh använde mot Frankrikes kolonialarmé på 50-talet. I slaget vid Dien Bien Phu våren 1954 åsamkades Frankrike ett fullkomligt överraskande, förnedrande och förödande nederlag.

Snart rasade det franska kolonialväldet samman. Dien Bien Phu, är historiker ense om, påskyndade hela avkoloniseringen och gav andra förtryckta folk insikten att de med beslutsamhet och militär styrka kunde besegra till synes övermäktiga motståndare.

USA klev snart in i Vietnam i ett försök att hejda kommunismen i Asien, men blev också besegrat. Även i striderna mot amerikaner och sydvietnameser skördade Giaps taktiska och strategiska begåvning stora framgångar.

2004 varnade han USA, som då nyligen störtat Saddam Hussein, för att amerikanerna riskerade att förlora kriget i Irak.

Mer läsning

Annons