Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Videodominans på Mejan

Tjugo romantiska filmslut och ett gåtfullt porträtt av en före detta backhoppare. Video är den dominerande tekniken när Mejans första masterstudenter visar sin avgångsutställning.

En enorm verkstad, tillika en estetisk samlares brokiga universum, möter besökarna på Konstakademien i Stockholm. David Larssons installation rymmer allt från prydligt sorterade skruvar till nystan arrangerade efter färg. Kasserade nylonrep har blivit vackra bollar men vad ska hända med resten? Med tändsticksaskarna från olika semestrar?

Tillsammans är de fem elevutställningarna på Kungliga Konsthögskolan, "Mejan", lika omfattande som sommarens Dokumenta-utställning i tyska Kassel framhåller rektor Måns Wrange. Han ser varken någon dominerande konstnärlig teknik eller tendens.

Filmiska kyssar

Bland masterstudenterna i fri konst ägnar sig få åt måleri men desto fler åt video. Några tar avstamp i klassiska genrer eller teman för att sedan göra något eget. I Calle Holcks "Twenty happy endings" spelar två unga skådespelare olika variationer av Hollywoodfilmernas lyckliga slut. Till en början är det framför allt komiskt, till och med fånigt, men efterhand blir det snarare en sorts hyllning.

Backhoppare i Falun

Cecilia Nygrens film "Jag drömde om att flyga flera kilometer med skidorna" är delvis ett finstämt dokumentärt porträtt av Walter Steiner, före detta schweizisk backhoppare och skidflygare, numera kyrkvaktmästare i Falun. Hur han hamnade där får man aldrig veta. Men som backhoppare var Walter Steiner också huvudperson i en 1970-talsdokumentär av Werner Herzog som Cecilia Nygren väver in och förhåller sig till.

Masterstudenternas utställning visas på Konstakademien i Stockholm till den 17 juni.