Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Victorias hem rustas för 40 miljoner

Renoveringen av Haga slott, där kronprinsessan Victoria och hennes fästman Daniel Westling ska bo, har inletts. Totalt beräknas renoveringen kosta 40,4 miljoner kronor.

Slottet från 1800-talet ska genom en grundlig ombyggnad förvandlas till en modern och värdig bostad för kronprinsessparet, skriver Statens fastighetsverk i ett pressmeddelande. Utrymmen som kök, tvättstuga och badrum ska byggas om. Avloppsstammar ska bytas, ny el installeras och brandskyddet förbättras. Till det kommer omfattande säkerhetsarbeten.

Viktigt är att slottets karaktär bevaras och därför måste alla förändringar i byggnaden godkännas av Riksantikvarieämbetet.

Arbetet beräknas vara klart nästa sommar.

Haga slott strax norr om Stockholm började uppföras 1802 på uppdrag av Gustav IV Adolf. Senare, på 1930- och 40-talen, föddes här de fyra Hagasessorna Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina samt deras lillebror Carl Gustaf, vår nuvarande kung.

Från 1964 har slottet använts som gästbostad för bland annat statsöverhuvuden på besök.