Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Victor Jara hyllad med vakor

Den chilenske trubaduren Victor Jara fördes på lördagen till sista vilan, 36 år efter sin död.

Folksångaren Jara, som var vänsterman men uppskattad i alla möjliga kretsar, mördades i samband med den militärkupp som förde Augusto Pinochet till makten i september 1973.

Hans kvarlevor har det senaste halvåret undersökts av rättsmedicinsk expertis för att klarlägga vad som hände efter det att han gripits av juntan. Tack vare att Jaras brittiska änka, Joan Turner, hade kunnat få till stånd en begravning i tysthet kort efter mordet, visste man att stoftet fanns på Santiagos allmänna kyrkogård.

Genom Santiago

Omkring 3 000 personer deltog på lördagen i det begravningståg genom Santiagos gator som hade kyrkogården - och samma grav som förut - som mål, skrev nyhetsredaktionen La Tercera på internet.

Jara har nu fått hedersbetygelser från alla håll, inklusive av dagens president Michele Bachelet som i fredags infann sig vid kistan på den plats där man höll tre dygns likvaka till hans minne, hos en stiftelse som bär hans namn.

Ljusvakor och konserter har samtidigt hållits i flera chilenska städer, rapporterar tidningen El Pais.

Det är dags att Chile sjunger för Jara, sade kommunistpartiets ordförande Guillermo Teillier när partiets centralkommitté infann sig och sjöng Internationalen vid kistan.

Brutalt behandlad

"Den här gången går Joan Turner inte ensam. Vid hennes sida vandrar en folkmassa som.... 36 år efter brottet fortsätter att kräva rättvisa", skrev den katalanske trubaduren Joan Manuel Serrat, ett barn av samma tidsanda som Jara, i en hyllningsartikel.

Den rättsmedicinska undersökningen har visat att Jara inte - som myten kring hans död hävdat - fick sina musikerhänder sönderslagna av juntans bödlar, men han blev svårt misshandlad och sköts ihjäl med många skott.