Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vice statsminister av Portugallien

Är Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet och miljöminister i Stefan Löfvens regering, vice statsminister eller inte?

Läs också: Löfven anmäls för Romsons titel

På sitt visitkort bär hon onekligen titeln, men när statsminister Stefan Löfven i förra veckan tvingades uppsöka sjukhus efter en resa till Etiopiens huvudstad Addis Abeba så var det, som Dagens Nyheter kunde rapportera, inte Romson som trädde in som ställföreträdande regeringschef. Det var i stället utrikesminister Margot Wallström. Detta då Stefan Löfven formellt inte har utsett någon ställföreträdare för honom i händelse av att han inte skulle kunna utföra sina uppgifter, till exempel på grund av sjukdom. Finns ingen utpekad person så gäller senioritet, den som har flest år som statsråd träder in. Därför föll det på Wallströms lott.

Nu har den moderate riksdagsledamoten Jan Ericsson anmält ärendet till konstitutionsutskottet. Ericsson säger till DN:

– Det är viktigt i ett samhälle att både medborgare och riksdag vet vem som ska ersätta statsministern i en situation när han inte kan utföra sitt arbete.

Det är bara att instämma i Ericsson kritik, även om det har gått inflation i att KU-anmäla statsråd för lite allt möjligt. Stefan Löfven har genom att ge Åsa Romson titeln vice statsminister onekligen låtit påskina att hon faktiskt är just vice statsminister, det vill säga den som träder in i statsministerns ställe. Det normala är nämligen att den som bär titeln som vice statsminister också är regeringschefens ställföreträdare – till exempel var Maud Olofsson (C) vice statsminister mellan 2006 och 2010 och Jan Björklund (FP) mellan 2010 och 2014 – det är liksom hela poängen med den titeln.

I Nationalencyklopedin beskrivs en vice statsminister som "statsministerns ställföreträdare, i flerpartiregering vanligen ledaren för annat parti än statsministerns vars ställning närmast regeringschefen ska markeras." I det här fallet framstår det som att Löfven har gett MP posten som vice statsminister, samtidigt som han har strippat posten på allt konkret innehåll. Romson vidhåller att hon är vice statsminister och framstår därmed nästan som en samtida variant av Selma Lagerlöfs kejsare av Portugallien.

Det går i och för sig att förstå att Stefan Löfven mycket hellre ser någon ur sitt eget parti, dessutom med lång ministererfarenhet och med djupa kunskaper om EU-samarbetet, som sin ställföreträdare om han av ett eller annat skäl inte kan utföra sitt uppdrag, men varför då inte vara öppen med det?

Med tanke på den storleksskillnad som finns mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet vore det heller inte helt orimligt att S innehade både posten som statsminister och vice statsminister. Om det nu är så att Löfven inte riktigt är bekväm med att ha en miljöpartist som vice regeringschef – en uppfattning han i så fall är långt ifrån ensam om, den delas till exempel av den här ledarredaktionen – så kan man ju fundera på om det över huvud taget var så klokt att bilda en koalition med Miljöpartiet i det första läget.