Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vice riksbankschef varnar för bubbla

Vice riksbankschefen Karolina Ekholm vill att Riksbanken får fler verktyg, utöver räntehöjningar, för att bekämpa finansiella bubblor. Det förklarade hon i ett tal på fredagen.

"Det kan här handla både om ansvarsfördelningen mellan myndigheter och om utökade befogenheter för Riksbanken", sade hon, enligt en utskrift av talet som hölls i Stockholm.

Samtidigt varnade hon för en bostadsbubbla i Sverige, efter en genomsnittlig prisökning på bostäder med omkring åtta procent per år sedan 1996.

"Frågan är om detta är en långsiktigt hållbar utveckling. Det kan finnas risker med den även om uppgången inte är lika stor som i en del andra länder där korrigeringar nedåt skett den senaste tiden", sade Ekholm.

Hon poängterade att även om det finns möjlighet för centralbanker att motverka uppkomsten av prisbubblor, så bör tillgångspriser inte vara målvariabler för penningpolitiken.

"Tillsammans med exempelvis kredittillväxt och skuldsättning kan de emellertid användas som indikatorer som kan lyftas fram vid räntebesluten", sade hon och påpekade att en brusten bubbla innebär att resursutnyttjandet på längre sikt riskerar att bli för lågt, med följden att inflationsmålet underskrids.