Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vibeke Olsson tog emot Birger Norman-priset

I söndags var det Birger Norman-dagen på Svanö, och årets pris delades ut till författaren Vibeke Olsson.

Annons

Jurys motivering var: Hon tilldelas priset för sina inlevelsefulla skildringar av sågverksepoken i södra Norrland, en tid central för förståelsen av det moderna Sveriges framväxt, med folkrörelserna i centrum, och där inte minst kvinnorna spelar en viktig roll.

Enligt statuterna ska mottagaren, eller mottagarna, ha verkat i Birger Normans anda. Alla var helt överens om att Vibeke Olsson genom sin långvariga författargärning, men även sin publicistiska verksamhet, är en värdig pristagare.

I sitt tacktal underströk Vibeke Olsson den samhörighet hon känner med Birger Norman, inte minst genom att båda är kristna och socialister. För båda har sågverksepoken i stor utsträckning stått i centrum för deras diktning. Vibeke Olssons senaste romaner är en serie om hittills fyra böcker om Bricken, en flicka och sedermera kvinna, i sågverkssamhället Svartvik utanför Sundsvall, med början i Sundsvallsstrejken 1879.

Vibeke Olssons intresse för sågverksepoken väcktes genom studier av just Sundsvallsstrejken, som enligt henne var första gången som den begynnande arbetarrörelsen och den frikyrkliga väckelserörelsen stred tillsammans för demokrati och medborgerliga fri- och rättigheter.

Den alliansen kom senare att spricka, något som Vibeke Olsson anser vara högst olyckligt.

Tidigare under sitt författarskap har Vibeke Olsson ofta återkommit till två helt olika historiska miljöer: andra världskrigets Europa och romerska riket.

En mycket sympatisk, och ganska rörande, accent under prisceremonin var uppläsning av ett brev från ingen mindre än Birger Normans kusin, dottern till Birgers morbror författaren och kåsören Hadar Hessel, Mona Hessel Parent. Hon beklagade att hon inte kunde vara med på Svanö, och hon hyllade Vibeke Olsson. Inte minst förundrade hon sig över att en Lidingöflicka som Vibeke kunnat bli så norrländsk.

Hon berättade dessutom några personliga minnen som väcktes till liv vid läsningen av romanerna om Bricken.

Under Birger Norman-dagen bjöds det också på servering, bokförsäljning så klart, poängpromenad med kluriga frågor kring Birger Norman, Martin Westerholm, den förste Birger Norman-pristagaren, läste dikter på mål, och detsamma gjorde Jörgen Åslund från Sollefteå, även om det var främst Nicke Sjödin som stod på hans repertoar.

Gregor Flakierski

Annons