Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi ungdomar är livrädda

Man säger ofta att de vuxna har "lånat jordklotet från sina barn" och med det menar man ju att hur vuxna behandlar den kommer vi få ta över sen, man vill alltså att man ska tänka på hur man sköter den.

Men för det första, bara för att du källsorterar blir inte jorden en bättre plats för dina barn sen, inte för dig heller för den delen för det sker nu. Nu. Klimatproblem är ingenting som kommer framstå om 30 eller 50 år, det sker nu. Kolla bara på sommaren, den slår nästan rekord varje år på värme. Kolla på vintern, vart är snön? Det regnar och är plusgrader i princip hela februari. Det behövs ingen period på 30 år för att se att klimaten har förändrats.

Vi unga är livrädda, totalt livrädda, vi sitter och försöker tänka oss en framtid som ser ljus ut, att man bor på en fin plats med fint väder, rena gräsmattor och utan skyddsmask i ansiktet.

Och vuxna frågar varför ungdomar inte vet vad de vill bli, vad de vill göra, vart de ska ta vägen? Ja svaret är lätt, hur ska man kunna drömma om något som ser hemskt ut? Jag har ingen lust att tänka mig min framtid som en plats där jag måste gå runt med skyddsmask på grund av avgaser, färga gräsmattor grön på grund av torka eller bo på en plats där det ständigt är naturkatastrofer under åren.

Och det hjälps inte när man ser dem som verkligen inte gör nåt för miljön, de släcker inte ens lampan i badrummet efter att ha varit där. De som säger att; "äh, man lever bara en gång, jag hinner dö innan det händer nåt."

Fast, det kommer du inte göra, under den senaste tiden har forskare ändrat sig från att det kommer ske någon stor miljökonsekvens inom 50 år till 30 år. Och om vi då tänker en ungdom på 15 år som säger något som liknar det jag skrev ovan så ska vi se, 15+50 år är 65, din pension kommer alltså bli ett helvete.

Men eftersom nu forskare minskar åren för varje år som går, så kan ju tänka, 15+30. Det är 45, du kanske rent av har en familj med relativt unga barn, dina föräldrar har kanske inte ens gått bort än. Vilken underbar framtid!

Och det värsta med det hela är, att även om jag som värnar miljön och är livrädd släcker lampor, stänger vattenkranar, samåker och inte kör mycket moped, så hjälper det inte ett skit. Jag är bara en droppe i havet, eftersom det finns de som väger upp mot detta med att totalt skita i miljön.

Vi ungdomar är livrädda, tänk på det nästa gång du frågar varför en ung person inte vet hur hens framtid ska se ut.

Livrädd tonåring

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel