Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi tvingas minska torveldningen"

Kramfors fjärvärmeverk har redan dragit konsekvenserna av de nya reglerna för utsläppsrätterna och nästan slutat elda torv. Regler skulle annars innebära en fördyring på 1,7 miljoner kronor per år, motsvarande en taxehöjning på tio procent.

- Vi har kraftigt minskat på torveldningen sedan årsskiftet, eftersom den i det här fallet räknas som ett fossilt bränsle, säger vd Anders Strandh.

Både detta faktum och att industrin behandlas mer gynnsamt än värmeverken i fördelningen av gratis utsläppsrätter ställer han sig frågande till

Istället har man nu tvingats att öka eldningen av träbränslen, i form av spån och dessutom numer också Grot. Han hoppas på att reglerna om hur man ser på torven ska ändras.

- Vi skulle tvingas höja priser med 6-7 öre per kWh. Därför har vi dragit ner på torven och egentligen beslutat att inte göra någon taxehöjning i år, men det är osäkert om vi klarar detta.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92