Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi tar inte från de äldre när arvoden höjs – godemän och förvaltare är viktiga

Annons

Svar till insändaren Vi ska värna om de äldre och sjuka – inte profitera på deras olycka publicerad 14 december.

När jag läste SD:s insändare tog jag mig för pannan! Ni påstår att ni värnar de äldre och sjuka. Hur kan det vara möjligt när SD inte ens lagt ett förslag till budget för 2018 som visar vad ni vill? Hur kan det vara möjligt när ni inte vill ge godemän och förvaltare justa förutsättningar så att de kan stödja och hjälpa medborgare som behöver det mest?

I Örnsköldsviks kommun finns det nu över 600 personer, ung som gammal, som behöver stöd och hjälp av godemän och förvaltare. De flesta äldre får hjälp av sina barn eller annan anhörig när orken tryter, men när barn eller annan i den äldres närhet inte kan hjälpa till finns godemän och förvaltare.  Med tiden har behoven av godemän och förvaltare ökat samtidigt som det har blivit allt svårare att rekrytera personer till dessa viktiga uppdrag.

I snitt har en förvaltare i dag cirka 700 kronor per månad före skatt per uppdrag. Arvoden som inte har höjts under de senaste fem åren.

Det är ett viktigt och fint förtroendeuppdrag att få hjälpa andra som har behov av stöd och självklart ska man få ersättning för uppdraget. Ett uppdrag som handlar om att bevaka huvudmannens rätt, förvalta huvudmannens egendom och sörja för person. Vi tycker att det är viktigt att höja deras arvoden. I snitt har en förvaltare i dag cirka 700 kronor per månad före skatt per uppdrag. Arvoden som inte har höjts under de senaste fem åren.

Läs också: Med livet som insats att kliva på bussen vid Örnsköldsviks sjukhus

Den höjning vi nu föreslår kostar kommunen 540 000 kronor per år. Detta är inte att ta från de äldre utan detta handlar om att investera i äldres trygghet!

Har den äldre inga eller lite pengar står kommunen för kostnaden för dennes behov av godeman eller förvaltare. Men har personen i fråga kapital är det ju rimligt att man betalar en del av kostnaden.

Har den äldre inga eller lite pengar står kommunen för kostnaden för dennes behov av godeman eller förvaltare.

Till sist, i budgeten för 2018 tillförs cirka 23 miljoner kronor för att täcka lönekostnadsökningarna inom omsorgen och dessutom tillför vi bland annat 30 miljoner kronor ytterligare för det nya äldreboendet i Själevad. Två exempel som visar att vi inte skär i äldreomsorgen utan visar att vi värnar om de äldre och sjuka.

Annika Westin (S)

Edit Persson (C)

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: Inte bussigt Ö-viks kommun – ni gasade bara på längs er trafiklinje

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel