Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi tar det här på största allvar"

Boende runt vindparkerna Ögonfägnaden och Björkhöjden utanför Ramsele har klagat på buller. Nu har ljudnivån mätts och den ligger under kraven.
– Men vi har uppmätt ett lågfrekvent ljud som kan uppfattas som störande och det jobbar vi för att få bort, säger Jakob Norström, vd för Statkraft Sca Vind AB.

De mätningar som SSVAB uppmanat att utföra skickades på måndagen in till länsstyrelsen. Inget av mätvärdena överstiger kraven.

– Det ljud som hörs är inget "swischljud" från propellern, det är någon annan typ av ljud och det är väldigt personligt om det uppfattas som störande, förklarar Norström.

Rent tekniskt går det att kalibrera det här ljudet och SSVAB jobbar tillsammans med leverantören för att få bort eller i vart fall minska det ljudet.

– Vi tar absolut det här på största allvar. Även om bullernivån understiger kraven så vill vi naturligtvis inte att någon ska störas, säger Norström.

Enligt beslut av länsstyrelsen ska ytterligare en mätning utföras i februari. SSVAB har begärt anstånd för att få göra mätningen vid ett något senare tillfälle. Detta för att man vill få tid att hitta lösningar.

– Vi har redan genomfört en åtgärd men det finns mer att pröva.

SSVAB har också bildat en referensgrupp av boende i de aktuella områdena. Man vill ha in så mycket information som möjligt. Den 27 januari är det också ett offentligt möte där bolaget mer i detalj ska beskriva läget och vilka åtgärder man vidtagit respektive ska vidta.

I samband med ett möte i Ramsele den andra december i år uppvaktades SSVAB av flera berörda byalag som överräckte en skrivelse med krav på ett omedelbart stopp av vindkraftutbyggnaden tills vidare. Något stopp blir det inte. Men SSVAB har också beslutat att göra en långsiktig uppföljning i syfte att få en bättre egenkontroll av verksamheten. Dessa mätningar kommer att pågå under minst ett år.