Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste vinna kampen mot mobbning på jobbet – arbeta förebyggande

Kränkande särbehandling eller som det också kallas för, arbetsplatsmobbning, har vi kunnat läsa om i en insändare som hade rubriken "Vi måste börja prata om mobbning på jobbet", publicerad 22 februari.

Utifrån den erfarenhet som jag själv har, tror jag att det behövs mer handfasta åtgärder för att komma till rätta med detta problem som orsakar ett så stort mänskligt lidande. Den forskning som finns inom området jämför skadorna med tortyroffrens och som har fått namnet posttraumatisk stress, PTS.

När man får höra att politiskt ansvariga inte känner till det som står i de bindande föreskrifterna som finns inskrivna i arbetsmiljölagen, inser man den bristande kunskap som finns inom området och de konsekvenser det kan få. Föreskriften har beteckningen AFS 1993:17.

Den bestämmer chefernas skyldighet att utreda och åtgärda grundorsakerna. Det ska också finnas en policy och handlingsplan för att förebygga mobbning. Jag är övertygad om att om denna information fanns uppsatt på alla anslagstavlor i varje personalrum, så skulle det underlätta för en anställd att slå larm om en kollega blev mobbad.

Arbetsplatsrelaterad mobbning innebär också en stor kostnad för samhället.

Den som bör ha ansvaret för att anslaget ska vara uppsatt på anslagstavlorna är de som av sitt respektive fackförbund har blivit utsedda till arbetsplatsombud. När en chef anställs ska den personen naturligtvis bli informerad om de skyldigheter vederbörande har utifrån AFS 1993:17.

För att uppnå en nollvision kan ett förebyggande arbete vara ett vinnande koncept. Arbetsplatsrelaterad mobbning innebär också en stor kostnad för samhället.

Enligt Stefan Blomberg, psykolog på arbets- och miljömedicin vid universitetssjukhuset i Linköping, blir minst 10 000 långtidssjukskrivna varje år, där orsakerna är arbetsrelaterad mobbning. Sedan 2010 har antalet anmälda fall nästan fördubblats, i dag handlar det om nästan 25 000 som årligen får hälsoproblem.

Statistiken talar sitt tydliga språk, att mobbningen på jobbet är ett växande problem.

"Goda arbetsmiljöer uppvisar inga mobbningsoffer." Det konstaterades i statens offentliga utredningar som fick beteckningen SOU 1999:69. De arbetsgivare som prioriterar den psykosociala arbetsmiljön, är de stora vinnarna i kampen mot mobbning på jobbet, där de visstidsanställda har en särskilt utsatt situation.

Mona Lundin,

ett av många mobbningsoffer inom den offentliga sektorn

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel